Amnesty International geeft België slechte score op vlak van mensenrechten

Ons land krijgt slechte punten in het jaarrapport vanAmnesty International. De mensenrechtenorganisatie veroordeelt de situatie in onzegevangenissen en de aanpak van ons antiterreurbeleid. Verder zou België het internationaalrecht geschonden hebben met het terugsturen van mensen naar Soedan.

In het  jaarrapport van Amnesty Internationalkrijgt België het zwaar te verduren. “België moet de daad bij het woord voegenen niet enkel in woorden voor mensenrechten pleiten, maar ook voor eigen deurvegen”, zegt Wies De Graeve, directeur van Amnesty International Vlaanderen,in de kranten van De Persgroep. Het rapport maaktduidelijk dat nog honderden geïnterneerden geen aangepaste behandeling krijgen en nog steeds verblijven in gewone gevangenissen. 

Niet enkel de gevangenen, maar ook wapens worden aangewezen alseen probleem. Het Waals gewest weigert de vergunningen van wapenfabrikant FNHerstal voor wapenleveringen aan Saudi-Arabië in te trekken. “Voor ons is datonaanvaardbaar, met het oog op de situatie in Jemen maar ook in Saoedi-Arabië,waar een enorme repressie van mensenrechtenverdedigers heerst”, zegt DeGraeve. Er is dus nog werk aan de winkel. Zeker omdat ons land een plaatsprobeert te bemachtigen in de VN-Veiligheidsraad. 

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20