Amerikaanse winkelier bestelt 35.000 kratten Franse wijn om importtaksen voor te zijn

Het is nog niet zeker of de VS volgende maand de taksen op Franse wijn verhoogt, maar de Amerikaanse wijnverkoper Moore Brothers neemt geen risico. Hij bestelde 35.000 kisten, goed voor een jaar, die geleverd worden op 1 februari. ‘Wat een gekkenhuis’, klinkt het.

Het bedrijf, dat vestigingen heeft in New York, New Jersey en Delaware, voelde zich genoodzaakt om de vreemde beslissing te nemen. ‘Het is eigenlijk vreselijk’, zegt mede-eigenaar David Moore aan de zakenzender CNBC. ‘Maar we willen gewoon voorkomen dat we van de ene dag op de andere dubbel zoveel moeten betalen.’

Op Europese wijn die naar de VS wordt geïmporteerd wordt al een taks van 25 procent geheven, maar de Amerikaanse president Donald Trump overweegt die belasting te verhogen naar 100 procent. Het is een reactie op ‘onrechtmatige’ subsidies aan de vliegtuigbouwer Airbus en het plan van Frankrijk om techbedrijven zwaarder te belasten.

1.000 jobs

Moore zegt dat de tarieven dramatische effecten zouden hebben voor zijn bedrijf. ‘Het gaat dan niet meer over een kleine Franse wijnboer die zijn drank niet meer kan exporteren naar de VS. Nee, ook wij zullen failliet gaan en we hebben 35 personeelsleden. En dan zijn er nog honderden verdelers die veel kleiner zijn dan wij.’ Hij verwacht dat de tarieven 1.000 jobs gaan kosten. De meeste vooruitzichten zijn wel lager.

‘We hopen genoeg te hebben voor een jaar’, gaat hij verder. ‘Je wil het niet meemaken dat je een fles van 20 euro plots voor 40 euro moet gaan verkopen. Dat koopt niemand. Het is een gekkenhuis. We hopen dat er snel weer volwassenen rond de tafel gaan zitten’, besluit hij.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20