Verdubbeling Amerikaans overheidstekort naar 2.000 miljard dollar dreigt

Verdubbeling Amerikaans overheidstekort naar 2.000 miljard dollar dreigt
Le président américain Joe Biden (Photo by BRENDAN SMIALOWSKI/AFP via Getty Images)

Van een slordige 1 biljoen (1.000 miljard) dollar vorig jaar naar een tekort van 2 biljoen dollar voor het begrotingsjaar 2023. Dat is waar het Amerikaanse Comité voor een Verantwoordelijke Federale Begroting waarschuwt. 

Waarom is dit belangrijk?

De Verenigde Staten zijn het land met de grootste schuld ter wereld. Tijdens de eerste helft van het jaar werd het door de druk op de overheidskas nog spannend, Biden kon de Republikeinen maar op de valreep overtuigen om het schuldenplafond te verhogen. Maar de staatsfinanciën blijven zorgen baren: het overheidstekort dreigt de pan uit te rijzen.

In het nieuws: Een begrotingstekort van 2 biljoen dollar, ofwel 2.000 miljard, lijkt in de maak. Minder belastinginkomsten in combinatie met meer sociale uitgaven en hogere rentekosten leiden tot de diepere put.

  • Het tekort in het overheidsbudget lijkt zo weer te exploderen, na een “klein” tekort van 1 biljoen vorig jaar 2022. Dat was een saneringsjaar, na twee jaren waar voluit geld werd uitgegeven om de economie te ondersteunen tijdens de pandemie.
  • Het groeiende tekort zal de budgetonderhandelingen voor overheidsbedrijven, die 1 oktober van start gaan, op scherp zetten, schrijft CNN. De Republikeinen zullen stevig doorduwen op besparingen.
  • Marc Goldwein, senior beleidsdirecteur bij het Comité voor een Verantwoordelijke Federale Begroting, zei aan Fox Business dat dit het grootste tekort in de geschiedenis zou zijn, wanneer recessies en nationale noodsituaties buiten beschouwing worden gelaten.

Meer cijfers:

  • Er werd zo’n 10 procent minder aan belastinginkomsten geïncasseerd. Mede door een zwakke aandelen- en vastgoedmarkt. Ook de inkomsten uit bedrijfs- en personenbelasting daalden.
  • Daarnaast kwamen de uitgaven zo’n 10 procent hoger uit. De kosten van sociale zekerheid stegen met 11 procent, mede door de hoge inflatie en een groter aandeel gepensioneerden nu de babyboomgeneratie langzaam oud wordt. Uitgaven op vlak van onderwijs, defensie en gezondheidszorg voor veteranen bleven ook stijgen.

“Grote zorgen”

  • De geldproblematiek zet terug de schijnwerpers opnieuw op een stelling die president Biden graag herhaalt. Hij heeft het tekort in de begroting met 1,7 biljoen teruggedrongen, beweert hij. Wie iets meer inzoomt, ziet echter dat het leeuwendeel van deze vermindering te danken is aan het beëindigen van de coronasteun, en niet door de financiële verantwoordelijkheid van de Biden-regering.
  • Daar komt nog bij dat de Federal Reserve niet van plan is om snel de rente te verlagen. De centrale bankiers maakten al heel duidelijk dat de rente voor “een langere tijd hoog zal blijven”. Het prijskaartje van de tekorten van de Verenigde Staten wordt dus enkel duurder.
  • “Ik maak me grote zorgen over onze capaciteit – onze politieke capaciteit, onze economische capaciteit, onze financiële capaciteit, onze inflatiecapaciteit – om te lenen wanneer we eigenlijk moeten lenen voor de volgende crisis”, zo besloot Goldwein tegenover CNN.

(evb)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.