Beleggers gaan het niet graag horen, maar de kans bestaat dat de langetermijnrente nog verder kan stijgen. Antoine Bouvet, senior rates strategist bij ING, verwacht dat de Amerikaanse tienjaarsrente in het tweede kwartaal vlotjes boven de grens van 2 procent zal uitkomen.
Beleggers zijn als de dood voor hoge rentes. Een hogere rente betekent immers een hogere schuldenlast voor bedrijven. Voornamelijk de techbedrijven delen zwaar in de klappen wanneer een rentestijging aan de horizon lonkt. De techindex Nasdaq zat begin dit jaar op recordkoers, maar daar kwam in februari abrupt een einde aan. Op enkele weken tijd zakte de index van 14.095 punten tot 12.609 punten. Dat is een daling van 10,5 procent.
Herstelbeweging Nasdaq
Dinsdag heeft de index een herstelbeweging ingezet en kon de Nasdaq een stijging optekenen van 3,69 procent. Kort na de opening van Wall Street woensdag werd er een vervolg gegeven aan die heropleving. Op het moment van dit schrijven noteert de techindex 1,25 procent in de plus.
Toch lijkt niet iedereen overtuigd van die stijging. Sommige experts vrezen dat er nog een turbulente periode zit aan te komen voor de techbeleggers. Ze verwachten enkele opstoten van de inflatie en de langetermijnrente in de komende maanden. Bij zo’n opstoot dreigen de groei- en techaandelen wederom terrein te verliezen. De koersen van die aandelen stoelen immers op toekomstige winsten. Een hogere rente knibbelt aan die winsten. De toezichthouders hebben al meermaals de gemoederen proberen te bedaren door te zeggen dat er nog geen sprake is van een duurzame inflatie.
Stijging tot 2 procent
Toch vertoeven de rentes tot op vandaag in hogere sferen. De Amerikaanse tienjaarsrente bedraagt momenteel 1,55 procent nadat het woensdagmorgen de kaap van 1,6 procent, het hoogste punt in dertien maanden, had gerond. Antoine Bouvet, senior rates strategist bij ING, verwacht dat die tienjaarsrente boven de grens van 2 procent zal uitkomen tijdens het tweede kwartaal van dit jaar. ‘Die stijging wordt onder meer gevoed door de hoop dat een groot deel van de Amerikanen zal gevaccineerd zijn. Daarnaast hebben we het relanceplan van de president Joe Biden‘, zei de expert in een interview met CNBC. Dat leidt dus tot meer inflatie en hogere rentes.
Desalniettemin verwacht Bouvet, net zoals de centrale bankiers, dat de inflatieopstoten tijdelijk van aard zullen zijn. ‘Hoe dan ook wordt het interessant om te zien hoe de Federal Reserve hierop zal reageren’, aldus de strategist.
Ook in onze contreien zit de rente in de lift. De Duitse tienjaarsrente is sinds de start van 2021 gestegen van -0,57 tot -0,31 procent. Komende donderdag vergadert de ECB. Verwacht wordt dat Christine Lagarde, de voorzitter van de ECB, een krachtig signaal de wereld zal insturen. ‘De steilere rentecurve is niet welkom en moet worden weerstaan’, zei bestuurder Fabio Panetta vorige week. Andere bestuurders, waaronder de Nederlander Klaas Knot, opperen dan weer dat de rentestijging een weerspiegeling is van betere groeivooruitzichten en hogere inflatievooruitzichten.