Amerikaanse ruimtevaartagentschap NASA krijgt uitzicht op extra budget

De Amerikaanse National Aeronautics and Space Administration (NASA) zal volgend jaar mogelijk over een budget van 24,7 miljard dollar beschikken. Dat is 6,3 procent meer dan het bedrag dat dit jaar voor het Amerikaanse ruimtevaartagentschap is voorzien. Dat blijkt uit een budgetvoorstel dat door de Amerikaanse president Joe Biden is voorgesteld.

Speerpunten van het programma zijn een nieuwe landing op de maan van Amerikaanse astronauten en klimaatonderzoek.

Artemis

‘De planning toont het engagement van president Joe Biden tegenover NASA en zijn partners, die het voorbije jaar onder bijzonder moeilijke prestaties zware inspanningen hebben gedaan en opmerkelijke successen hebben bereikt’, betoogt Steve Jurczyk, waarnemend directeur van NASA, in een commentaar.

‘Het voorstel van de president zal NASA in staat stellen zijn kennis over de aarde verder uit te breiden en de gevolgen van de klimaatverandering verder te volgen en te voorspellen.’

Het plan omvat onder meer een bedrag van 6,9 miljard dollar voor de bemande ruimtevaart. Een centrale plaats daarin is voorzien voor het programma Artemis, dat vier jaar geleden onder het presidentschap van Donald Trump is gelanceerd. Artemis moet over drie jaar opnieuw een Amerikaans astronaut op de maan laten landen.

Binnen NASA worden deze missies als een basis bestempeld voor een uiteindelijke bemande ruimtereis naar de planeet Mars.

Diversiteit

Steve Jurczyk herhaalde dat Artemis ook de bedoeling heeft om voor de eerste keer een vrouw op de maan te laten landen. Eenzelfde streven is er ook naar een etnische diversiteit. Tot nu toe hebben alleen blanke mannen een landing op de maan gemaakt.

In het budget is ook een bedrag van 2,3 miljard dollar voor het aardwetenschappelijk programma van NASA opgenomen. Bedoeling is om de volgende generatie satellieten voor aardobservaties te bouwen. Die moeten het klimaat op aarde bestuderen.

In diezelfde optiek is eveneens een bedrag van 2 miljard dollar voorzien voor weersatellieten die de Amerikaanse National Oceanic and Atmospheric Administration in staat moet stellen om zijn weervoorspellingen en klimaatverwachtingen verder te verfijnen.

Daarnaast zou NASA ook nog eens 1,4 miljard dollar ter beschikking krijgen om de commerciële ruimtevaartindustrie te ondersteunen en onderzoek naar duurzame energie te financieren.

Het programma omvat tevens 147 miljoen dollar voor het onderwijsinitiatief STEM Engagement dat de Nasa heeft opgezet. Met dat project wil het Amerikaanse ruimtevaartbureau de diversiteit in het onderzoek op het gebied van wetenschap, wiskunde en technologie verder stimuleren. Ook hier is het de bedoeling meer vrouwen en vertegenwoordigers van verschillende etnische groepen aan te trekken. (am)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20