Amerikaanse restaurantsector verliest elk trimester 10.000 adressen

In de Verenigde Staten zijn 500.000 restaurants door de coronacrisis in een economische vrije val terecht gekomen. De problemen blijken zich over de hele sector – van ketens en franchises tot onafhankelijke uitbaters – te manifesteren. Dat staat in een brief die door de Amerikaanse National Restaurant Association naar het Amerikaanse Congres is gestuurd. Het schrijven waarschuwt dat over een periode van drie maanden 10.000 restaurants uit het Amerikaanse straatbeeld zullen verdwijnen.

De brief verwijst naar een enquête, waaruit een aanhoudende verslechtering van de situatie in de restaurantsector naar voor komt. De Amerikaanse restaurantfederatie wijst er dan ook op dat overheidshulp onontbeerlijk zal blijken te zijn.

Onhoudbare marges

‘Elke maand die verstrijkt zonder dat het Amerikaanse Congres essentiële hulp aanreikt, zullen in de Verenigde Staten telkens duizenden restaurants definitief hun deuren moeten sluiten,’ waarschuwt Sean Kennedy, vice-president van de National Restaurant Association. 

Uit het onderzoek bleek dat 87 procent van de fullservice-restaurants een gemiddelde omzetdaling van 36 procent dienden te melden. ‘Voor een bedrijfstak met een gemiddelde winstmarge tussen 5 procent en 6 procent, zijn dergelijke resultaten simpelweg onhoudbaar,’ zeggen de onderzoekers. ‘Bovendien zegt 83 procent van de fullservice-restaurants te verwachten dat de inkomsten de volgende drie maanden nog verder zullen terugvallen.’

Die omzetdaling kan bovendien niet door kostenbesparingen worden gecompenseerd. Onder meer is gebleken dat bij 59 procent van de restaurants het aandeel van de totale arbeidskost tegenover de gegenereerde inkomsten is gestegen in vergelijking met de periode voor de uitbraak van de coronacrisis.

Somber

Er wordt aan toegevoegd dat de toekomst somber blijft. Daarbij zegt 58 procent van de restaurants te verwachten dat tijdelijke werkloosheid en afslankingen zeker de volgende drie maanden nog zullen kenmerken.

‘De golf van sluitingen en faillissementen blijft stijgen,’ voert de sectororganisatie aan. ‘Op dit moment is 17 procent van de restaurants tot een langdurige of permanente sluiting moeten overgaan. Dit betekent dat de sector meer dan 100.000 adressen heeft verloren.’

‘Het merendeel van de slachtoffers was voordien nochtans een gevestigd bedrijf en had zich een vaste waarde in hun gemeenschap getoond. Deze restaurants bestonden gemiddeld zestien jaar en 16 procent was al minstens dertig jaar open.’

Slechts 48 procent van de betrokken restauranthouders zegt te verwachten ook de volgende maanden of jaren in enige vorm in de sector actief te zullen blijven. ‘Hierdoor dreigt het land een generatie van talent, kennis en ondernemersgeest te verliezen,’ waarschuwt Kennedy. ‘Er mag dan ook niet langer met efficiënte hulp worden gewacht.’

De National Restaurant Association vraagt daarbij een onmiddellijk voorschot op een groot hulppakket dat begin volgend jaar wordt verwacht.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20