Amerikaanse offshore windfarms staan voor grote sprong

Voor de kust van het eiland Block in Rhode Island is momenteel het enige offshore windpark met een capaciteit van 30 megawatt van de Verenigde Staten operationeel. Dat zal de volgende jaren echter drastisch veranderen. Dat zeggen woordvoerders van het Amerikaanse ministerie van energie.

Volgens de ramingen van het ministerie heeft offshore windkracht op termijn uitzicht op een capaciteit van meer dan 2.000 gigawatt per jaar. Dat is meer dan het dubbele van het huidige totale elektriciteitsverbruik van de Verenigde Staten.

Stimulansen

Als slechts 1 procent van dat potentieel kan worden gerealiseerd, zullen volgens het rapport binnen het verloop van een decennium bijna 6,5 miljoen woningen door offshore windenergie kunnen worden bevoorraad.

Tegen eind volgend decennium zou de offshore windindustrie in de Verenigde Staten een waarde van 70 miljard dollar kunnen vertegenwoordigen. De uitbouw van de sector zal volgens insiders belangrijke stimulansen betekenen voor de Amerikaanse economie.

Daarbij maakt de American Wind Energy Association gewag van duizenden nieuwe arbeidsplaatsen, de heropleving van de activiteit van verscheidene kusthavens en een nieuwe economische groei voor talloze lokale gemeenschappen.

De sector kan onder meer profiteren van technologische verbeteringen, waardoor tegen een lagere prijs een hoger rendement kan worden gehaald. Bovendien is ook bij het publiek, ingegeven door een bezorgdheid over de klimaatverandering, de interesse in offshore windkracht toegenomen.

New England

De sector is inmiddels dan ook concurrentieel geworden tegenover andere energiebronnen. De Amerikaanse regering heeft momenteel al vergunningen voor vijftien sites met commerciële offshore windparken – voor een bedrag van 472 miljoen dollar – verstrekt.

Daarmee kan de Amerikaanse offshore windenergie de volgende periode een belangrijke inhaalbeweging maken. De noordelijke regio’s van Europa hebben inmiddels al een totale capaciteit van 18.499 megawatt, verdeeld over elf landen, geïnstalleerd.

Vooral in het noordoosten van de Verenigde Staten heeft offshore windkracht volgens experts grote mogelijkheden. Over vijf jaar zou de regio New England 144 gigawatt offshore windkracht hebben kunnen geïnstalleerd. De activiteit zal vooral geconcentreerd zijn in de staten Maine (65 gigawatt) en Massachusetts (55 gigawatt).

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20