Amerikaanse mededingsautoriteit hervat strijd tegen Facebook

De Amerikaanse mededingingsautoriteit heeft een nieuwe klacht ingediend tegen Facebook, nadat een rechter een eerste klacht in juni had verworpen.

De Federal Trade Commission (FTC) verdenkt het socialmediabedrijf ervan zijn dominante marktpositie te misbruiken. Ze wil dat Facebook afstand doet van WhatsApp en Instagram, maar ving eerder nog bot wegens gebrek aan bewijs.

Facebook werd eind vorig jaar door de FTC en de openbaar aanklagers van 46 Amerikaanse staten gedaagd. Zij beschuldigden Facebook ervan jarenlang potentiële concurrenten te hebben willen uitschakelen, onder meer door ze op te kopen. Behalve het opkopen van bedrijven die zich zouden kunnen ontwikkelen tot concurrenten, deed het bedrijf van topman Mark Zuckerberg dat ook door softwareontwikkelaars voorwaarden op te leggen die het moeilijker maakten om met Facebook zelf te concurreren. Daarnaast ontzegde Facebook ontwikkelaars toegang tot bepaalde informatie, aldus de aanklacht. Facebook zei eerder al dat de aanklagers geen rekening hielden met onder meer de “realiteit van de dynamische, intens concurrerende hightechindustrie waarin Facebook opereert”.

De rechter in Washington zei toen voor een groot deel mee te kunnen gaan in de argumenten van Facebook en dat de aanklacht van de FTC onvoldoende juridisch en feitelijk is onderbouwd. 

Facebook heeft nu tot 4 oktober om op de nieuwe aanklacht te antwoorden, aldus de televisiezender CNBC.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20