Amerikaanse luchtmacht moderniseert de vloot in 2023

De Amerikaanse luchtmacht zal in het fiscale jaar 2023 over bijna 170 miljard dollar kunnen beschikken. Hiermee wordt verder geïnvesteerd in de modernisering van de vloot. In totaal worden zo’n 240 vliegtuigen uit dienst genomen, in de plaats komen onder meer extra F-35’s en F-15’s.

Het Amerikaanse congres heeft de budgetplannen van de United States Air Force goedgekeurd. In totaal krijgt de luchtmacht zelf 169,5 miljard dollar, het ruimtevaartprogramma van het leger krijgt 24 miljard. Binnen de luchtmacht zullen in totaal 240 vliegtuigen uit actieve dienst worden genomen.

Raptors en A-10’s

Concreet zullen 33 F-22 Raptors uit dienst verdwijnen. Het gaat vooral om oudere modellen, die werden gebruikt voor de opleiding van gevechtspiloten. Binnen de gevechtsklasse verdwijnen ook 21 A-10’s, die tijdens de Koude Oorlog werd ontwikkeld om grondtroepen van nabij te ondersteunen.

Verder wordt ook bespaard op zogenaamde AWACS, Boeing E-3-vliegtuigen die als satelliet in de lucht worden gebruikt. De E-3’s worden ingezet als radar, communicatie- en commandocentrum en algemeen overzicht. De Amerikaanse luchtmacht heeft momenteel 31 AWACS in dienst, waarvan er in 2023 15 uit dienst verdwijnen. Het Amerikaans leger vertrouwt op de AWACS die ingezet worden door de NAVO-partners, Japan en Australië. In dezelfde klasse vliegtuigen zullen ook 12 E-8 JSTARS (Joint Surveillance Target Attack Radar System) op pensioen gaan, acht in 2023 en vier extra tegen 2024.

De modernisering zet zich ook voort bij transport- en tankvliegtuigen. Twaalf Lockheed C-130 Hercules-transportvliegtuigen worden vervangen door vier nieuwere exemplaren, terwijl ook dertien KC-135’s, die gevechtsvliegtuigen in de lucht moeten bijtanken, uit actieve dienst worden genomen.

Ook op de drone-klasse wordt bespaard: Frank Kendall, de secretaris van de US Air Force, gaf aan dat 100 MQ-9 Reaper-drones wordt overgeheveld naar een andere overheidsorganisatie. Welke dat wordt, werd echter niet meegedeeld. In ruil wordt wel gewerkt aan twee nieuwe UAV’s (unmanned aerial vehicles), die dienen als escorte voor gevechtsvliegtuigen en voor strategische bombardementen.

Investeringen

Tegenover de besparingen en uitrangeringen staan echter ook een hoop nieuwe investeringen. Zo moeten volgend jaar 33 F-35’s worden geleverd, het nieuwste model in de wereld van de gevechtsvliegtuigen. Ook komen er 24 F-15 EX-toestellen, die niet de stealth-capaciteit hebben die de F-35 wel heeft, maar in ruil een groter wapenarsenaal en groter bereik leveren. Ook wordt geld vrijgemaakt voor nog andere vliegtuigen:

  • 1,7 miljard dollar voor de verdere ontwikkeling van de B21-bommenwerper
  • 15 nieuwe KC-46, die de KC-135-tankers vervangen
  • HH-60W en MH-139-gevechts- en transporthelikopters

(fjc)

Meer