Markten:
Markten inladen...

ZONDAG 05 APR

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Amerikaanse hennep dreigt op de velden te rotten

Logo Business AM
Economie

02/10/2019 | Marc Horckmans | 2 min leestijd

Het voorbije jaar zijn in de Verenigde Staten vele landbouwers van hun traditionele oogsten overgestapt op de teelt van hennep. De plant stond immers niet langer op de verboden lijst van het Amerikaanse Congress. Vele boeren hoopten met de hennep een nieuw succesproduct in handen te hebben. Dat dreigt echter voor velen op een dure mislukking te zullen uitdraaien. Dat staat in een rapport van Michael Hirtzer en Ashley Robinson voor het persbureau Bloomberg.

‘Vorig jaar besliste het Amerikaanse Congres industriële hennep en cannabidiol te legaliseren,’ verduidelijken Hirtzer en Robinson. ‘Vele boeren zagen daarin een uitweg om hun dalende omzetten – onder meer te wijten aan de Chinees-Amerikaanse handelsoorlog – te compenseren.’

Marihuana

‘Hennep is immers de grondstof voor cannabidiol (CBD), een product dat momenteel grote opgang maakt als potentieel bestanddeel voor cosmetica en voedingsproducten. Cannabidiol zit ook in cannabis, maar heeft geen link met de roes die door het gebruik van de drug wordt ervaren. Daarvoor is tetrahydrocannabinol (THC) verantwoordelijk.’

De Amerikaanse hennep-boeren ervaren echter grote problemen om voldoende afnemers voor hun oogsten te vinden. De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) heeft immers nog altijd geen toelating gegeven om cannabidiol in voedingsproducten en dranken te verwerken. ‘Daardoor is een gedeelte van de verhoopte afzetmarkt voor de boeren dicht gebleven,” benadrukken Hirtzer en Robinson.

‘Bovendien zijn banken weinig geïnteresseerd om leningen toe te kennen aan bedrijven die hennep of cannabidiol zouden willen verwerken. Ze willen immers niet aan cannabis worden gelinkt. Hierdoor vindt nog eens een potentiële groep klanten onvoldoende financiële middelen om activiteiten op te starten.’

Verloren

Volgens de belangengroep Vote Hemp zijn in de Verenigde Staten bijna 95.000 hectaren hennepvelden aangelegd. ‘Vele boeren hebben echter geen infrastructuur om de hennep op te slaan, te laten drogen of te verwerken,’ voeren Hirtzer en Robinson aan. ‘Daardoor dreigen hennep-teelten massaal op de velden te zullen rotten.’

Een enquête door Whitney Economics in juli toonde aan dat 65 procent van de hennep-boeren er nog niet in geslaagd waren een afnemer te vinden. Kapitaalkrachtige partijen kunnen zich veroorloven om de oogsten op te slaan en op betere tijden te wachten. Voor de meeste Amerikaanse boeren is dat echter geen optie.


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
Logo Business AM

Business AM | Stocks

Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO
Goed gezegd Sanna Ma

De American Dream kan je best in de Scandinavische landen realiseren.

Sanna Marin, premier van Finland
zo gezegd Hillary Clinton

Niemand vindt Bernie Sanders leuk. Niemand wil met hem werken, en hij krijgt niets gedaan.

Hillary Clinton