Amerikaanse beurzen zorgen voor een gedeeltelijk herstel

De Amerikaanse beurzen zijn dinsdag met winst gesloten. Daarmee kon een gedeelte van de scherpe verliezen van de dag voordien, de eerste beursdag van het nieuwe jaar, worden goedgemaakt.

De Dow Jones sloot 0,6 procent hoger op 30.392 punten, terwijl de S&P 500 een stijging met 0,7 procent tot 3.727 punten meldde en de Nasdaq Composite een groei met 0,8 procent tot 12.819 punten realiseerde.

Handelaren rekenen op een sterk wereldwijd economisch herstel. Bovendien besloten beleggers van de lagere prijzen gebruik te maken om hun portefeuilles weer aan te vullen.

Saoedi-Arabië

Met een vooruitgang van 4,4 procent was vliegtuigbouwer Boeing een van de winnaars van de voorbije beursdag. Bij de sectoren liet energie met een vooruitgang met 6,9 procent de sterkste groei optekenen.

Dat gebeurde nadat Saoedi-Arabië te kennen had gegeven in februari en maart een vrijwillige productievermindering te zullen doorvoeren. Die boodschap zorgde er onder meer voor dat het aandeel van Chevron 3,2 procent aan waarde won. ExxonMobil ging 5 procent vooruit.

Ook de olieprijs kende een stijging met 4,9 procent, waardoor voor de eerste keer sinds februari vorig jaar een niveau van meer dan 50 dollar per vat kon worden gemeld. Bij de andere grondstoffen bereikte koper, na een stijging met meer dan 2 procent, zijn hoogste niveau in bijna acht jaar.

De verkiezing van twee senatoren in de staat Georgia houdt de beleggers eveneens bezig. Indien de Democraten die zetels binnen halen, krijgt toekomstig president Joe Biden meer ruimte om zijn beleidsplannen door te drukken. Verwacht wordt dat in dit geval ook dat meer overheidsgeld zal worden ingezet om de Amerikaanse economie te stimuleren.

Virus

Wel blijft er nog steeds bezorgdheid over de coronacrisis. Investeerders zijn op hun hoede voor nieuwe lockdown-restricties. In de staat New York is een eerste besmetting met de nieuwe variant van het virus Covid-19 opgetekend.

Opmerkelijk was ook de interesse die Bed Bath & Beyond te beurt viel. Het aandeel won, zonder enige rechtstreekse reden, 9,5 procent.

Ook de Chinese telecomgroepen China Mobile (9 procent), China Unicom (12 procent) en China Telecom Corp (9 procent) zaten in het winnende kamp. De New York Stock Exchange heeft immers aangegeven de noteringen van deze bedrijven niet te zullen schrappen, zoals de Amerikaanse overheid nochtans had gevraagd.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20