Amerikaanse beurzen optimistisch over Amerikaans fiscaal hulpprogramma

De S&P 500 en Nasdaq Composite zijn donderdag op recordhoogte geopend. Die positieve stemming werd in de hand gewerkt door de hoop dat de regering van de Verenigde Staten toch nog voor het einde van dit jaar tot een toewijzing van bijkomende fiscale steun zal kunnen overgaan.

De Dow Jones won 0,5 procent en noteerde kort na de opening van de beurzen op 30.111 punten. De S&P 500 steeg met 0,6 procent 3.723 punten, terwijl de technologiebeurs Nasdaq een vooruitgang met 0,6 procent tot 12.737 punten kon melden.

Hulppakket

De kans op een akkoord over een Amerikaans stimuleringspakket van 900 miljard dollar, waarbij ook rechtstreekse betalingen aan individuen zouden worden voorzien, lijkt te zijn gestegen. Republikeinen en Democraten lijken stilaan een oplossing te vinden voor hun aanhoudende meningsverschillen terzake. Het hulppakket is een cruciaal middel om de Amerikaanse economie te helpen de impact van de coronacrisis op te vangen.

Tegelijkertijd moet worden vastgesteld dat de besmettingen zwaar op de Verenigde Staten blijven wegen. Het aantal Amerikaanse infecties blijft immers in een recordtempo toenemen. De voorbije week werden gemiddeld 215.729 nieuwe besmettingen opgetekend.

Op woensdag alleen werden meer dan 247.000 nieuwe infecties genoteerd. Deze heropstoot van het virus heeft ertoe geleid dat vele Amerikaanse staten opnieuw tot strengere maatregelen zijn overgegaan. Onder meer de eisen voor social distancing kan een remmende impact hebben op de arbeidsmarkt.

Er worden in de Verenigde Staten momenteel 885.000 werklozen geteld. Dat is het hoogste niveau sinds begin september. ‘Tot het coronavirus meer onder controle is geraakt, zal er met een hoge werkloosheid rekening moeten worden gehouden,’ merkte Thomas Simons, economist bij analyst Jefferies, op.

De Federal Reserve heeft trouwens te kennen gegeven om obligaties te zullen blijven kopen tot het economisch herstel een feit is. Indien het herstel zou vertragen, zou dat aankoopprogramma volgens Jerome Powell, voorzitter van de Federal Reserve, nog worden opgedreven.

Alphabet

Het aandeel van het technologiebedrijf Alphabet liet een stijging met 0,3 procent optekenen. Het bedrijf kreeg van de Europese Commissie immers toelating om Fitbit, producent van smartwatches, over te nemen. Er is wel een beperking op het gebruik van de data die door Fitbit worden verzameld.

Accenture, dat de eigen prognoses naar boven heeft bijgesteld, won 9 procent. Het farmabedrijf MacroGenics noteerde een winst van 6,4 procent. Het bedrijf kreeg van de Amerikaanse Food & Drug Administration (FDA) de goedkeuring voor een behandeling tegen een vergevorderde vorm van borstkanker.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20