‘Amerikaanse bedrijven die samenwerken met Huawei krijgen geen overheidscontracten meer’

Amerikaanse bedrijven die producten gebruiken van Huawei en vier andere Chinese firma’s, zullen binnenkort geen goederen of diensten meer mogen leveren aan de Amerikaanse overheid. Met die plannen speelt de Amerikaanse regering, schrijft het Britse persagentschap Reuters.

Waarover gaat het? Een nieuwe episode in de kruistocht van de Amerikaanse regering tegen het Chinese Huawei. De technologiegigant staat al maanden op een zwarte lijst, wegens vermeend risico op spionage. Vorige week concludeerde de Amerikaanse Federal Communications Commission (FCC) nog dat Huawei, net als technologieconcern ZTE Corporation een bedreiging betekent voor de nationale veiligheid van de Verenigde Staten.

Het nieuws? Volgens het Britse persagentschap Reuters komt de Amerikaanse regering deze week met een plan voor regels die de overheid verbieden om goederen of diensten af te nemen van Amerikaanse bedrijven die producten gebruiken van Huawei en vier andere Chinese ondernemingen. Als de regel in werking treedt, zullen toeleveranciers moeten aantonen dat ze geen banden hebben met deze bedrijven.

De details?

  • Naast Huawei worden Hikvision en Dahua, twee bekende wereldwijde verkopers van videobewakingscamera’s, op de korrel genomen. Ook smartphoneproducent ZTE en radiofabrikant Hytera staan op de zwarte lijst, wist de bron te vertellen.
  • Bedrijven die in zee willen met de Amerikaanse overheid én producten kopen van de Chinese bedrijven, zullen een ontheffing nodig hebben. Het Witte Huis waarschuwt nu al dat het niet evident wordt om dat te verkrijgen.
  • Het is onduidelijk of de nieuwe regels ook betrekking hebben op bestaande contracten. Zo heeft Amazon tijdens de coronacrisis een bestelling van 1.500 warmtecamera’s geplaatst bij Dahua om de temperatuur van de personeelsleden te meten. Het bedrijf van Jeff Bezos probeert nog altijd het JEDI-contract van het Pentagon af te snoepen van grote concurrent Microsoft.

De essentie? Met deze nieuwe zet plaatst de Amerikaanse regering bedrijven voor een dilemma: doe zaken met de overheid of met de Chinese bedrijven. De Verenigde Staten geven elk jaar 500 miljard dollar uit aan overheidsopdrachten. Bovendien kan dit manoeuvre tot verdere spanningen in de handelsrelatie tussen China en de Verenigde Staten.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20