Pentagon herbekijkt toekenning miljardencontract aan Microsoft

Het Amerikaanse Pentagon heroverweegt de toekenning van het miljardencontract aan Microsoft, ten nadele van webreus Amazon. De woede van topman Jeff Bezos blijkt doeltreffend.

Alles begon in november. Toen zag Amazon een belangrijk cloudcontract van het Amerikaanse Pentagon, ter waarde van 10 miljard dollar, aan zich liet voorbijgaan. Grote rivaal Microsoft slaagde erin om het ‘Joint Enterprise Defense Infrastructure’-project (JEDI) in de wacht te slepen. De softwaregigant mocht de maximaal beveiligde systemen voor het leger aanleveren.

Amazon marktleider

Mocht, want het contract is al een tijdje gecontesteerd. Zo had Amazon al aangekondigd dat het bedrijf de president en de defensieminister ter verantwoording wou roepen. Het is bovendien publiek geheim dat Amazon-baas Jeff Bezos en de president Trump niet de beste vrienden zijn. Trump kan de kritiek die hij krijgt in de Washington Post niet smaken, de invloedrijke krant waarvan Bezos de eigenaar is.

Exact een maand geleden beval een Amerikaanse rechtbank Microsoft om alle voorbereidingen voor de gigantische overheidsopdracht voorlopig stil te leggen. Nog volgens de federale rechter maakte Amazon, marktleider inzake cloudactiviteiten, een ‘substantiële kans’ om te slagen in zijn protest.

‘Foutieve toekenning rechtzetten’

De e-commercereus reageert alvast tevreden op de mededeling van het Pentagon. ‘We kijken uit naar eerlijke en effectieve corrigerende maatregelen die de herevaluatie losmaken van politieke invloed’, staat in een mededeling. Amazon hoopt dat de ‘foutieve toekenning’ gecorrigeerd wordt.

Microsoft laat dan weer weten dat het bedrijf de beslissing, ‘om bepaalde factoren te heroverwegen’, ondersteunt. Dat zou de snelste manier zijn om alle juridische problemen op te lossen en ‘snel de benodigde technologie te leveren aan onze strijdkrachten’, klinkt het.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20