Amerikaanse 5G-veiling blijft alle records breken

De veiling van frequenties voor mobiele 5G-netwerken in de Verenigde Staten blijft records breken, meldt persbureau Bloomberg. De totale waarde van de biedingen is inmiddels de 76,5 miljard dollar (ruim 62 miljard euro) gepasseerd. Dat is veel meer dan de 47 miljard dollar (38 miljard euro) die vooraf verwacht werd.

Het bedrag is ook aanzienlijk hoger dan de 44,9 miljard dollar (36,8 miljard euro) die in een veiling voor 4G-frequenties in 2015 werd geboden. De frequenties die nu geveild worden zijn erg belangrijk voor mobiele providers om mee te komen in de strijd om het beste 5G-netwerk te bouwen.

Wie welke frequentie heeft gewonnen, wordt vermoedelijk pas in februari bekendgemaakt. Niet alleen mobiele providers dingen mee, ook aanbieders van kabelinternet azen op 5G-frequenties om daarmee snel thuisinternet aan te bieden op plekken waar het gewone kabelnetwerk te traag is.

De winnaars van de veiling moeten bovenop de kosten voor de licenties nog eens circa 13 miljard dollar (10,6 miljard euro) betalen aan de huidige gebruikers van de frequenties. Ze worden nu ingezet voor satellietverbindingen die zullen verhuizen om plaats te maken voor de 5G-netwerken.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20