Amerikaans minister van Justitie Garland behoudt zich het recht voor Trump te vervolgen

De Amerikaanse minister van Justitie Merrick Garland behoudt zich het recht voor om voormalig president Donald Trump te vervolgen in verband met zijn rol in de aanval op het Capitool op 6 januari 2021. Dat heeft hij gezegd op de nieuwszender NBC.

Op de vraag of het aanklagen van een voormalig president het land zou verscheuren, antwoordde Garland: “We zijn van plan iedereen, iedereen die strafrechtelijk verantwoordelijk was voor de gebeurtenissen rond 6 januari, voor elke poging om de wettige machtsoverdracht van de ene regering aan de andere te verstoren, ter verantwoording te roepen. Dat is wat we doen”.

Garland’s opmerkingen komen op een moment dat het ministerie van Justitie onder toenemende druk staat om doortastend op te treden na weken van getuigenissen voor de onderzoekscommissie van 6 januari. Voormalige medewerkers van Trump getuigden daar onder ede dat de ex-president de relschoppers die het Capitool binnenvielen had opgehitst. Smeekbeden van zijn eigen mensen om hen te stoppen, negeerde hij.

Ook in Georgia sluit zich het net rond Trump

Gelijktijdig raakte bekend dat ook Fani Willis, de procureur-generaal van de staat Georgia, gouverneur Brian Kemp wil horen in zijn onderzoek naar de pogingen van voormalig president Donald Trump om de uitslag van de verkiezingen van 2020 te wijzigen. Kemp werd door Trump meermaals belachelijk gemaakt omdat hij weigerde mee te werken aan plannen van de voormalige president om de verkiezingsuitslag in de staat Georgia te veranderen.

Kort na de verkiezingen werd een audio-opname openbaar gemaakt waarin Trump aan Brad Raffensperger, de Republikeinse staatssecretaris van de staat Georgia, vraagt ‘om 11.780 stemmen te vinden’ en de verkiezing in zijn voordeel te doen kantelen.

Willis heeft de afgelopen dagen ook enkele van Trumps naaste vertrouwelingen en bondgenoten gedagvaard, waaronder Trumps advocaat Rudy Giuliani en de Amerikaanse senator Lindsey Graham. Ook 16 Republikeinse leiders kregen te horen dat ze betrokken worden in een strafrechtelijk onderzoek.

Meer