American Express mag voortaan ook in China bankkaarten uitgeven

De Amerikaanse financiële dienstverlener American Express (Amex) mag in China betalingen met bankkaarten in de lokale munteenheid uitvoeren. Dat heet de Chinese Volksbank gemeld. American Express is de eerste buitenlandse groep die van de Chinese overheid hiervoor een toelating heeft gekregen.

De People’s Bank of China (PBOC) heeft de licentie toegekend aan het bedrijf Express Technology Services, een Chinese joint-venture tussen American Express en het lokale platform LianLian DigiTech.

Groeistrategie

Het bedrijf kreeg voor het aanbod twee jaar geleden een voorlopige toelating. Nu de licentie daadwerkelijk is toegekend, moet de joint-venture de operaties binnen een periode van zes maanden opstarten.

Amex zal een netwerk opzetten dat zowel online als offline transacties mogelijk maakt. De joint-venture zal ook samenwerken met bedrijven die diensten op het gebied van elektronische portemonnees (e-wallets) aanbieden.

‘Deze licentie is binnen onze groeistrategie op lange termijn een belangrijke stap,’ verduidelijkte Stephen Squeri, topman van American Express in een commentaar.

Twee jaar geleden werden in China voor 190.000 miljard yuan (24.000 miljard euro) aan mobiele betaaltransacties uitgevoerd. Er zijn in het land 8,5 miljard bankkaarten in omloop, waarvan 90 procent debetkaarten.

Concurrenten

Ook andere buitenlandse aanbieders van kredietkaarten, zoals Visa en Mastercard, proberen al jaren een grotere toegang tot China te krijgen.

De People’s Bank of China heeft ook aan een Chinese joint-venture van Mastercard toestemming gegeven om in het land activiteiten met bankkaarten op te zetten. Het Amerikaanse bedrijf heeft echter nog geen definitieve licentie ontvangen. Visa legde twee jaar geleden eveneens een aanvraag aan de Chinese autoriteiten voor, maar wacht nog steeds op een goedkeuring.

De beslissing van de Chinese overheid nu aan Amex een vergunning toe te kennen, maakt volgens waarnemers duidelijk dat het Aziatische land zijn financiële markten wil openstellen om meer buitenlands kapitaal aan te trekken.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20