American Airlines verliest nog altijd miljoenen dollar per dag

Luchtvaartmaatschappij American Airlines moet nog altijd elke dag een verlies van enkele tientallen miljoenen dollar inschrijven. Dat heeft de maatschappij gemeld bij de presentatie van zijn kwartaalcijfers.

American Airlines boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 3,2 miljard dollar. Dat betekende een daling met 73 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De luchtvaartmaatschappij moest tevens een verlies van 2,4 miljard dollar optekenen. Tijdens het derde kwartaal vorig jaar was er nog een winst van 425 miljoen dollar.

Vluchtaanbod

Het vluchtaanbod lag bij American Airlines tijdens het voorbije kwartaal 59 procent lager dan een jaar eerder. De maatschappij moet volgens topman Doug Parker elke dag nog altijd een verlies van 44 miljoen dollar inschrijven.

Dat is wel een verbetering tegenover het kwartaal voordien, toen een dagelijks verlies van 58 miljoen dollar moest worden gemeld. Doug Parker hoopt dat bedrag in het vierde kwartaal tot een niveau tussen 25 miljoen dollar en 30 miljoen dollar te kunnen terugbrengen. 

De maatschappij heeft naar eigen zeggen sinds begin dit jaar al voor 17 miljard dollar op operationele uitgaven en investeringen bespaard. Dat gebeurde onder meer door honderdvijftig vliegtuigen uit de vloot te halen. De levering en betaling van een order nieuwe toestellen werden uitgesteld.

Personeel

Het personeelsbestand werd evenmin gespaard. Sinds het begin van de coronacrisis zijn bijna 40.000 werknemers op non-actief geplaatst. Dat gebeurde ook begin oktober nog met 19.000 werknemers toen het steunprogramma van de Amerikaanse overheid voor de sector – voor een bedrag van 25 miljard dollar – was afgelopen.

American Airlines hoopt nog altijd op een nieuw steunpakket, maar de politieke gesprekken daarover zitten vast. Mocht er alsnog een akkoord uit de bus komen, kunnen deze werknemers opnieuw aan de slag gaan. Daarnaast hebben 20.000 werknemers beslist om met vervroegd pensioen te gaan of onbetaald verlof te nemen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20