Amazonbaas Bezos verdient op 9 seconden wat zijn werknemers op een jaar verdienen

Dankzij de koersexplosie van het aandeel Amazon en de uitstekende kwartaalresultaten van het bedrijf heeft stichter/CEO Jeff Bezos nu minder dan 10 seconden nodig om te verdienen wat zijn werknemers op een vol jaar mee huiswaarts nemen.

In de VS is sinds kort een regel van kracht die beursgenoteerde bedrijven verplicht het verschil bekend te maken tussen de lonen die topmanagers uitbetaald krijgen en wat de gemiddelde werknemer mee naar huis neemt.

In de VS wordt met medianen gerekend, eerder dan met gemiddeldes. De mediaan verwijst in dit geval naar de persoon in de onderneming die minder verdient dan de meest betaalde 50% van de werknemers, maar meer dan de minst betaalde 50%.

Die mediaan bedroeg bij Amazon in 2017 zo’n 28.446 dollar (24.346 dollar). Dat is 56 keer minder dan de verloning van de stichter-CEO van het bedrijf Jeff Bezos, die, volgens de aan de Amerikaanse beurswaakhond overgemaakte informatie, iets meer dan 1,6 miljoen dollar (1,36 miljoen euro) aan loon uitbetaald kreeg.

Minder dan 10 seconden werken voor een jaarloon

Maar het is niet met dat loon dat Bezos de rijkste man ter wereld werd. Die positie heeft hij volgens berekeningen van CNN Money te danken aan de 80 miljoen aandelen Amazon die hij bezit.

Volgens de Bloomberg Billionaires Index zat Bezos op 1 januari op een fortuin van 99 miljard dollar. Vier maanden later, op 1 mei van dit jaar, was dat bedrag al gestegen tot 132 miljard dollar.

Indien het verschil tussen beide bedragen of 33 miljard dollar, wordt gedeeld door 120 dagen, verdiende de Amazonbaas ruim 275 miljoen dollar per dag. Omgerekend gaat het dan over 11,5 miljoen dollar per uur, 191.000 dollar per minuut of 3.182 dollar per seconde.

Dat betekent dat Bezos exact 8,93 seconden nodig had om te verdienen wat zijn mediane werknemer op een vol jaar mee naar huis neemt.

Ook The Atlantic verdiepte zich in Bezos’ financiën. Volgens hun berekeningen moet de man dagelijks 28 miljoen dollar uitgeven indien hij niet nog rijker wil worden dan hij als is.

Daar is Trump…

Amazon heeft ondertussen 560.000 mensen in dienst. Een aantal daarvan heeft recent de werkomstandigheden aangeklaagd in de warenhuizen waarin ze aan de slag zijn. In Spanje en het Verenigd Koninkrijk kwam het daarbij zelfs tot acties.

Bezos is ook al meermaals het mikpunt geweest van de tweets van de Amerikaanse president Trump. Deze laatste verwijt Amazon amper belastingen te betalen en daarenboven van een kromme regelgeving bij de Amerikaanse post te profiteren om zijn pakjes goedkoop tot bij klanten te krijgen.

Succes Amazon is nefast voor commercieel vastgoed

Volgens sommigen wil Trump met zijn – weinig onderbouwde – aanvallen vooral de Washington Post treffen. Deze, in linkse politieke kringen populaire anti-Trumpkrant, is namelijk eigendom van Bezos.

Anderen weten dan weer dat Trumps commercieel vastgoedimperium in New York rake klappen krijgt nu steeds meer mensen online pakjes bestellen bij Bezos. Maar of Trumps twittertirades uiteindelijk enige impact zullen hebben op het succes van Amazon blijft afwachten.


© Getty Images

Meer