Amazon wil Alexa integreren in elk onderdeel van ons leven

De virtuele assistent Alexa van Amazon heeft de ambitie om de mens overal te begeleiden. Bedoeling is immers dat de consument in elke situatie op de spraakassistent beroep kan doen.

Dat zegt David Pierce, redacteur technologie bij het magazine Wired. Daarbij wordt volgens hem echter ook sterk gerekend op partnerships met externe partijen. Amazon beseft immers dat zijn intelligente luidspreker Echo met een brede waaier concurrenten en alternatieve toepassingen zal moeten rekening nemen. Het bedrijf kan onmogelijk elk toestel maken dat door het publiek wordt verwacht. De samenwerking met externe partijen moet Alexa dan ook helpen het grootst mogelijk publiek te bereiken.

Biotoop

“Bij Amazon werkt één team aan de verdere uitbouw van de biotoop van de virtuele assistent Alexa,” zegt David Pierce. “Een andere ploeg buigt zich over potentiële toepassingen van de intelligente luidspreker Echo. Beide toepassingen werden enkele jaren geleden zonder extreme verwachtingen op de markt gebracht.” “Naarmate de belangstelling van het publiek voor de ontwikkelingen echter toenam, begon ook Amazon de mogelijkheden te zien van een spraakassistent die op elk ogenblik en op elke locatie zou kunnen functioneren. Er werd dan ook snel beslist een groep specialisten te vormen om de verdere mogelijkheden van de technologie te onderzoeken.” Opgemerkt wordt dat Amazon bij de uitbouw van de Alexa-biotoop een totaal andere aanpak hanteert dan bedrijven zoals Apple en Google. Deze bedrijven hanteren immers en strategie die gericht is op een geleidelijke uitbouw van de markt, met een publiek dat zich geleidelijk aan de nieuwe gadgets went. Amazon heeft daarentegen besloten om snel tot het hele leven van de consument te kunnen doordringen.

Alexa Voice Services

In dat kader past ook de lancering van de divisie Alexa Voice Services (AVS), die ervoor moet zorgen dat de spraakassistent op een gemakkelijke manier eveneens in apparaten van externe partijen – van koelkasten en lichtelementen tot zelfrijdende auto’s – kan worden geïntegreerd. “Bedoeling is dat de consument op elk ogenblik en op elke locatie Alexa kan aanspreken,” zegt Priya Abani, directeur compatibiliteit bij Alexa Voice Services. “Amazon denkt daarbij aan een wereld waarin Alexa alomtegenwoordig is.” Op dit ogenblik hebben externe fabrikanten al een vijftigtal apparaten met toegang tot Alexa op de markt gebracht. Amazon wil dat aanbod in de toekomst echter nog sterk uitbreiden. Daarom wordt aan fabrikanten ook informatiemateriaal ter beschikking gesteld waarin wordt uitgelegd op welke manier de spraakassistent in elk mogelijk apparaat kan worden geïntegreerd, zonder op voorafgaande expertise of assistentie van Amazon te moeten rekenen. (mah)