Amazon krijgt groen licht om Starlink het vuur aan de schenen te leggen met eigen satellietvloot

De Amerikaanse communicatiewaakhond, de Federal Communications Commission (FCC), heeft op 8 februari aan Amazon groen licht gegeven om 3.236 satellieten in een baan rond de aarde te plaatsen. 

Waarom is dit belangrijk?

De strijd om gigantische satellietconstellaties in een baan rond de aarde te plaatsen, is losgebarsten. De komende jaren zullen steeds meer mensen en ondernemingen daar gebruik van maken om te verbinden met het internet. Maar tegelijkertijd zal al dat ruimteverkeer er voor zorgen dat de lage baan rond de aarde steeds drukker wordt.

In het nieuws: Het project van Amazon, Project Kuiper, zal wereldwijd breedbandinternet aanbieden aan klanten.

  • Eigenlijk was de lancering van Project Kuiper in 2020 al goedgekeurd door de FCC. Maar uiteindelijk werd het project om veligheidsoverwegingen uitgesteld.
  • Opvallend: het waren vooral concurrenten SpaceX en Viasat die daarvoor hebben gezorgd. Zij klaagden dat de constellatie van Amazon zou zorgen voor een verhoogd risico op botsingen. Ook ruimteafval zou een probleem kunnen vormen. 
  • SpaceX verzocht de FCC zelfs dat Amazon slechts 578 satellieten de ruimte in zou mogen sturen. Enkel op die manier zouden de constellaties van beide bedrijven samen kunnen bestaan. Opmerkelijk, want SpaceX heeft al meer dan 3.500 satellieten in een baan rond de aarde geplaatst. 

De maatregelen

Het gevolg: Daardoor moest Amazon een aantal maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat het project op een veilige manier kan worden uitgevoerd. 

  • Er werd onder andere gekeken naar manieren om ervoor te zorgen dat er zo weinig mogelijk brokstukken in een baan rond de aarde terecht zouden komen. 
  • Ook het verkleinen van het risico op botsingen, de coördinatie met andere satellietsystemen en een correcte manier om de satellieten te ontmantelen na hun levensbaan werden onder de loep genomen.
  • Uiteindelijk kwam Amazon met een plan op de proppen om al die zaken te garanderen. De FCC vond dat dit voldoende is. Om die reden kon nu groen licht worden gegeven.
  • Amazon zal de komende vijf jaar tot 83 lanceringen uitvoeren om de satellieten te plaatsen. Dat zal gebeuren met raketten van onder andere Blue Origin, het ruimtevaartbedrijf van Amazon-oprichter Jeff Bezos. Ook het Europese Arianespace en het Amerikaanse United Launch Alliance (ULA) zullen lanceringen uitvoeren. 

(ns)

Meer