Amazon koopt filmstudio MGM in miljardendeal

Amazon neemt filmstudio Metro-Goldwyn-Mayer (MGM) over voor een bedrag van 8,45 miljard dollar. Dat meldt het bedrijf van Jeff Bezos in een persbericht.

Voor het  Amerikaanse webwinkelconcern gaat het om een enorme stap in de entertainmentsector. MGM is onder andere bekend van de filmreeks James Bond.

De catalogus omvat meer dan 4.000 films. Naast James Bond gaat het onder meer om 12 Angry Men, Basic Instinct, Creed, Legally Blonde, Moonstruck, Poltergeist, Raging Bull, Robocop, Rocky, Silence of the Lambs, Stargate, Thelma & Louise, Tomb Raider, The Magnificent Seven, The Pink Panther en The Thomas Crown Affair.

Amazon legt ook de hand op 17.000 TV shows, waaronder reeksen als Fargo, The Handmaid’s Tale en Vikings.

Amazon Prime

De Hollywood-studio moet bijdragen aan een groter marktaandeel voor Amazons streamingdienst Prime. Amazon onderhandelde al weken met MGM. De gesprekken lekten enkele dagen geleden uit.

Net zoals de rest van de filmindustrie werd ook MGM door de coronapandemie zwaar getroffen. De uitbraak van het virus veroorzaakte onder meer vertragingen bij de productie, maar daarnaast werd de sector tijdens de lockdowns geconfronteerd met een massale sluiting van de bioscopen. De filmreus was sinds eind vorig jaar op zoek naar een koper.

Streamingoorlog

Amazon, dat 200 miljoen Prime-klanten telt, stond onder druk op de streamingmarkt door de concurrentie van Netflix en Disney+. Amper een week geleden werd de fusie tussen WarnerMedia en Discovery aangekondigd.

Amazon besteedde vorig jaar al 11 miljard dollar aan video- en muziekcontent. Momenteel wordt gewerkt aan een televisieformat van ‘Lord of the Rings’. Het bedrijf sloot ook een akkoord met de NFL voor het uitzenden van American Football-matchen vanaf volgend jaar.

Lees ook: 21 fascinerende feiten over webwinkel Amazon.com

Meer