Amazon gaat Franse voetbalcompetitie uitzenden met commentaar van Thierry Henry

De Amerikaanse internetreus Amazon zendt vanaf vrijdag de wedstrijden van de Franse voetbalcompetitie Ligue 1 uit. Het doet daarvoor beroep op commentaar van Thierry Henry. Op Amazon Prime Video Sport en het platform Twitch kunnen voetbalfans vanaf dan elke speeldag acht wedstrijden bekijken uit de Franse eerste en tweede klasse, en dat tot 2024.

Waarom is dit belangrijk?

De pandemie heeft een einde gemaakt aan het opbod voor de televisierechten van de grootste Europese competities. Dat is ook Amazon niet ontgaan.

Amazon verwierf eind juni de rechten voor tachtig procent van alle wedstrijden van de Ligue 1. Kijkers kunnen deze wedstrijden volgen mits een Pass Ligue 1, waarvoor ze 12,99 euro per maand moeten betalen. Ze moeten ook een abonnement op Amazon Prime video hebben. Sinds vorig jaar zendt Prime Video samen met Sky Sports ook ­wedstrijden van de Engelse Premier League uit. 

Pandemie werd Spaans-Chinese Mediapro fataal

Medio juni betaalde Amazon 250 miljoen euro voor 80 procent van de uitzendrechten van de wedstrijden van de Franse voetbalcompetitie. Die raakte vorig seizoen in het slop toen bleek dat het relatief onbekende Spaans-Chinese Mediapro zijn financiële verplichtingen niet langer kon nakomen. In het voorjaar van 2018 beloofde Mediapro jaarlijks maar liefst 780 miljoen euro te gaan betalen voor de tv-rechten van de Ligue 1 en Ligue 2.

Maar de pandemie strooide roet in het eten en bracht Mediapro in een zeer lastig parket. Omdat het zijn verplichtingen niet langer kon nakomen werd het bedrijf onder de rechtszaken werd bedolven. Franse clubs zijn voor zowat de helft van hun inkomsten afhankelijk van het tv-contract. Na een juridisch steekspel zat er voor Mediapro weinig anders op dan de rechten terug te geven aan de LFP.

Eerst zouden het Franse Canal Plus en BeIn Sports uit Qatar voor zo’n 330 miljoen euro die rechten overnemen. Tot Amazon op 11 juni jongstleden alle resterende matchen uit het gekapseisde contract van Mediapro voor amper 250 miljoen euro opviste. Over de 20 procent resterende wedstrijden blijft onduidelijkheid bestaan. Verwacht wordt dat de zaak de komende dagen nog meer wendingen zal krijgen.

Thierry Henry

Een opsteker voor Amazon is alvast de contractering van de Franse topinternational Thierry Henry. Die was bij het voorbije Europees Kampioenschap nog actief was als T3 van het Belgisch elftal.  Henry verzorgde de voorbije jaren doorgaans ook commentaar voor de Engelse sportzender Sky Sports.

Meer
Lees meer...
Markten