Amazon kiest voor klein stadje in Californië om droneleveringen met ‘Prime Air’ te testen

Amazon-klanten in het kleine Lockeford zullen dienen als proefkonijn voor volledig geautomatiseerde leveringen via drones.

E-commercereus Amazon heeft gekozen voor een stadje met 3.200 inwoners in Californië om een van zijn meest ambitieuze projecten ooit te lanceren: ‘Prime Air’. Met die dienst zouden klanten pakjes thuis kunnen laten leveren met geautomatiseerde drones.

“De bewoners van Lockeford zullen een belangrijke rol spelen bij het bepalen van de toekomst. Hun feedback over Prime Air, met drones die pakketten in hun achtertuin afleveren, zal ons helpen een dienst te creëren die veilig kan worden opgeschaald om aan de behoeften van klanten overal te voldoen – en tegelijkertijd een nieuwe mijlpaal in de luchtvaartgeschiedenis van de stad toe te voegen”, staat te lezen in een persbericht van Amazon.

Het bedrijf werkt al zeker 10 jaar aan de lancering van de dronedienst. Hiervoor werkt Amazon nauw samen met de Amerikaanse regelgever Federal Aviation Administration (FAA) om de nodige vergunningen te krijgen. Er zijn op dit moment drie bedrijven in de VS die een dergelijk goedkeuringsproces hebben opgestart voor drones bij de regelgever.

Last-mile deliveries automatiseren

Bewoners van Lockeford zullen aanvankelijk een select aantal producten kunnen bestellen via Prime Air. Het gaat over zogenoemde “last-mile deliveries”, ofwel het laatste deel van een reis die goederen van een transportknooppunt naar een eindbestemming afleggen. De beschikbare leveringen zullen een bovenlimiet van zo’n 2,2 kilogram hebben.

Wanneer een product besteld is, zullen klanten een geschatte aankomsttijd met een tracker voor hun bestelling krijgen. “Vervolgens vliegt de drone naar de aangewezen leveringsplaats, daalt hij af naar de achtertuin van de klant en blijft daar op een veilige hoogte hangen. Vervolgens laat hij het pakket veilig los en stijgt die weer op”, verklaart Amazon. Het bedrijf meent dat de drones uitgerust zijn met sensoren om rond bomen, schoorstenen, stroommasten en andere obstakels te navigeren.

Amazon is bovendien lang niet het eerste bedrijf in de VS dat zijn last-mile deliveries kon automatiseren met drones. Ook FedEx, UPS, DHL, Alphabet (moederbedrijf van Google) en Walmart bezorgen al pakketten via de lucht voor korte afstanden. 

Wanneer Prime Air precies naar Lockeford zal komen, is nog niet geweten.

(kg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20