‘Amazon dreigt met ontslag voor werknemers die zich uitspreken over klimaatbeleid’

Een groep werknemers beweert dat internetgigant Amazon ermee dreigt om medewerkers te ontslaan die zich uitspreken over het klimaatbeleid van hun werkgever.

De groep, op Twitter bekend als Amazon Employees For Climate Justice, kwam donderdag met een mededeling. Daarin stond dat verschillende werknemers gecontacteerd werden door de juridische en personeelsdienst van Amazon. Zij kregen de boodschap dat ze ‘het externe communicatiebeleid van Amazon schonden.’

Volgens AMZNforClimate kregen twee werknemers een vervolg-e-mail. Die maakte gewag van ontslag, mochten de betrokken medewerkers zich niet terughoudender opstellen. ‘Het is niet het moment om op de boodschapper te schieten’, zegt Maren Costa daarover aan het Amerikaanse CNBC. Zij is één van de werknemers die zo’n mail ontving.

‘Openlijk communiceren net makkelijker’

In de verklaring staat ook nog dat Amazon zijn personeelsbeleid in september heeft verstrengd. ‘Dat vereist nu dat werknemers vooraf toestemming vragen om als werknemer over Amazon te spreken op elk publiek forum’, zeggen de initiatiefnemers.

Amazon zelf ontkent dat. ‘We hebben het voor werknemers net makkelijker gemaakt om deel te nemen aan externe activiteiten zoals toespraken en interviews. Vroeger was toestemming nodig van een senior-vice-president’, zegt een woordvoerster.

De internetgigant geeft wel toe dat personeelsleden een melding kunnen krijgen van de personeelsdienst als ze het beleid niet volgen. ‘Ook moedigen we werknemers aan om binnen hun teams te werken en verbeteringen via interne kanalen te melden’, klinkt het fijntjes.

Personeel eist inzet van Amazon

Het is niet de eerste keer dat klimaat een hot topic blijkt binnen Amazon. In mei riepen duizenden personeelsleden CEO Jeff Bezos op om een klimaatplan te ontwikkelen. Hun voorstel werd echter weggestemd door de aandeelhouders.

In september kwam de topman dan zelf met een plan voor het bedrijf. Amazon zou tegen 2030 volledig op hernieuwbare energie moeten draaien en geen CO2-uitstoot meer te hebben tegen 2040. Eén dag na de aankondiging verlieten meer dan 1.000 bedienden hun bureau om actie te voeren tijdens de Global Climate Strike.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20