Door kortere leveringstijden stoot Amazon evenveel broeikasgassen uit als Denemarken

De snelheid waarmee e-commercereuzen pakjes aan huis leveren oefent veel druk uit op het klimaat.

Sinds april kunnen klanten van Amazon betalen voor een jaarlijks abonnement voor het getrouwheidsprogramma Amazon Prime. Prime-klanten in het Verenigd Koninkrijk en in de Verenigde Staten kunnen daardoor rekenen op een levering van hun online bestellingen in slechts één dag voor geselecteerde producten, in plaats van de standaard twee dagen die voordien gold.

In België moeten Prime-klanten nog steeds twee à drie werkdagen wachten op hun levering, deels omdat Amazon nog niet volledig is doorgebroken in ons land.

Door de dominante marktpositie van het meest waardevolle bedrijf ter wereld worden concurrenten zoals Walmart en UPS gedwongen om hun leveringen te versnellen. Zo raken consumenten gewend aan korte wachttijden.

Volgens onderzoek leidt die trend tot een toename van de uitstoot van broeikasgassen door e-commerce. Niet enkel door de pakjesbedrijven zelf maar ook door de logistieke ondernemingen en postbedelingsdiensten die de producten op uw stoep afleveren.

Kortere leveringstijden betekenen vaak dat er meer gebruik wordt gemaakt van luchtvrachten in plaats van landroutes. Het geeft de bedrijven ook minder tijd om trajecten te optimaliseren.

Overheen al zijn activiteiten stootte Amazon vorig jaar het equivalent van 44 miljoen ton CO2 uit. Dat is ongeveer evenveel als heel Denemarken uitstoot op een jaar. Ook koerierdienst UPS stootte vorig jaar 6 procent meer uit dan het jaar daarvoor, deels omdat er meer gebruik gemaakt wordt van vliegtuigen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20