Amazon betaalde vorig jaar geen cent vennootschapsbelasting in Europa

Ondanks de strikte lockdown, die in andere delen van de wereld erg lucratief bleek voor Amazon, leed de Luxemburgse afdeling van het e-commercebedrijf vorig jaar een verlies van 1,2 miljard euro. Daarom moest de multinational echter geen cent vennootschapsbelasting ophoesten.

Uit de laatste bedrijfsdeclaraties van Amazon in Luxemburg bleek dat het bedrijf vorig jaar in Europa een recordomzet van 44 miljard euro had gedraaid, schrijft The Guardian. Niettemin hoefde het geesteskind van Amerikaans miljardair Jeff Bezos geen vennootschapsbelasting aan het Groothertogdom te betalen.

De Amazon-afdeling werd zelfs voor 56 miljoen euro aan belastingkredieten verstrekt. Deze kan zij gebruiken om eventuele, toekomstige belastingrekeningen te compenseren als zij winst zou maken. De onderneming heeft nu voor 2,7 miljard euro aan compensabele verliezen opgeslagen, die kunnen worden gebruikt om eventuele toekomstige winsten te verrekenen.

De Luxemburgse divisie – die de verkoop voor het VK, Frankrijk, Duitsland, Italië, Nederland, Polen, Spanje en Zweden verzorgt – heeft slechts 5.262 werknemers in dienst. Dat betekent dat het inkomen per werknemer zo’n 8,4 miljoen euro bedraagt.

Reddende engel Jean-Claude Juncker

In Luxemburg wonen iets meer dan 600.000 mensen, maar veel van ’s werelds grootste bedrijven hebben een hoofdkantoor in het lagelastenland.

Amazon vestigde zich in 2003 in Luxemburg en bereikte binnen enkele maanden een vertrouwelijke overeenkomst met de belastingdienst van het land.

Bob Comfort, hoofd belastingen van Amazon tot 2011, vertelde aan een Luxemburgs dagblad dat Jean-Claude Juncker – toen premier van het land en voormalig voorzitter van de Europese Commissie – persoonlijk had aangeboden om Amazon te helpen.

‘Als u problemen ondervindt die u niet lijkt te kunnen oplossen, zei Juncker, kom dan terug en meld het me. Ik zal proberen te helpen.’ Comfort werd later benoemd tot Luxemburgs honorair consul in Seattle, de locatie van het Amerikaanse hoofdkantoor van Amazon.

Fair Tax Foundation

Paul Monaghan, de chief executive van de Britse organisatie Fair Tax Foundation, liet het volgende optekenen in The Guardian: ‘Dit is verbijsterend, zelfs voor Amazon. We zien een exponentieel versnelde marktdominantie over de hele wereld op de rug van inkomsten die nog steeds grotendeels onbelast zijn. Daardoor kan het bedrijf lokale bedrijven die een meer verantwoordelijke aanpak hanteren op oneerlijke wijze ondermijnen.’

Een woordvoerder van Amazon wierp op: ‘Amazon betaalt alle belastingen die vereist zijn in elk land waar we actief zijn. Vennootschapsbelasting is gebaseerd op winst, niet op inkomsten, en onze winst is laag gebleven gezien onze zware investeringen en het feit dat retail een zeer concurrerende business is met lage marges. (…) We hebben sinds 2010 meer dan 78 miljard euro geïnvesteerd in Europa.’

100 miljard dollar ontweken

Amazon is lang niet de enige die complexe bedrijfsstructuren creëert om belasting te ontwijken. De zes grootste Amerikaanse techbedrijven – Amazon, Facebook, Google, Netflix, Apple en Microsoft – zijn ervan beschuldigd de voorbije tien jaar wereldwijd 100 miljard dollar aan belastingen te hebben ontweken. Dat blijkt uit het rapport van de Fair Tax Foundation. Allen verklaarden zij het juiste belastingtarief te betalen. In het rapport wordt Amazon er echter uitgelicht als de ergste overtreder.

Gematigdheid

In een brief naar de Financial Times eerder dit jaar riep Miles Dean, het hoofd van de internationale belasting consulting agency Andersen, nog op tot gematigdheid bij de publieke veroordeling van Amazon. Hij opperde dat het Verenigd Koninkrijk zich niet mocht laten leiden door rancune bij het uitstippelen van nieuwe regels over vennootschapsbelastingen.

‘We hebben toch niet het punt bereikt waarop het belastingbeleid wordt gedreven door onze viscerale vrees voor Jeff Bezos en Amazon?’, klonk het.

‘Bovendien is het opruiend, onjuist en nutteloos om te suggereren, zoals sommigen in concurrerende media hebben gedaan, dat Amazon inkomsten naar Luxemburg afleidt. Dat doet het gewoon niet.’

(NS)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20