Onderzoekers aan de KU Leuven over doorbraak in onderzoek naar Alzheimer: “Misschien op weg naar nieuwe medicatie”

Belgische wetenschappers hebben een doorbraak bereikt in het onderzoek naar Alzheimer. We weten nu meer over hoe de ziekte inwerkt op onze hersenen. Bart De Strooper, moleculair bioloog aan de KU Leuven, legt het verder uit.


Beluister hier het volledige gesprek met Bart De Strooper:


De essentie: Het team van De Strooper ontdekte het mechanisme achter Alzheimer. Het ontwikkelen van medicatie tegen de ziekte zal lang duren, maar zal vergelijkbaar zijn met kankermedicatie. Een vroeger stadium zal makkelijker te behandelen zijn.

  • “Ons labo heeft de manier gevonden waarop menselijke hersencellen afsterven wanneer die blootgesteld worden aan de letsels die de ziekte van Alzheimer karakteriseren. Dus als je amyloïde plaques (structuren van aaneenklevende eiwitdraden, red.) in de buurt van menselijke hersencellen brengt, dan schakelen die zichzelf uit en verdwijnen”, duidt De Strooper.
  • “Dat mechanisme was tot nu toe onbekend. Het geeft goede hoop, want we kunnen dat mechanisme blokkeren met allerlei handelingen. Misschien zijn we op weg naar bijkomende medicatie voor de ziekte van Alzheimer.”

Behandeling van Alzheimer

  • “De meeste mensen en medici definiëren de ziekte van Alzheimer wanneer de dementie er al is. Maar eigenlijk is die ziekte dan al tien, vijftien jaar bezig. Voordat je geheugenproblemen begint te krijgen, zijn er al veranderingen in de hersenen. Ons mechanisme zou gebruikt kunnen worden als er dus al beginnende hersenschade is.”
  • “Met het medicijn gaan we zorgen dat de resterende hersencellen in leven blijven. De behandeling van Alzheimer zal zoals bij kanker zijn. Als je een heel vroeg stadium bent, kan je de kanker verwijderen en dan is de persoon genezen. En hoe verder je in de ziekte bent, hoe moeilijker het wordt. Hoe meer verschillende medicatie men nodig heeft om de ziekte stil te leggen.”

Een geleidelijk proces

  • De Strooper legt het hele proces uit: “We maken geneesmiddelen die worden uitgetest. Die werken niet perfect. We leren daarvan. We maken betere geneesmiddelen. En zo gaat dat maar verder. Nu zijn we eindelijk in het stadium gekomen waarbij we die geneesmiddelen hebben en we die cyclus in gang kunnen zetten.”
  • “Ik kan niet voorspellen wanneer de ziekte van Alzheimer opgelost zal raken. Dat gaat zijn tijd nemen. Het zal waarschijnlijk zo zijn dat er al heel wat opgelost is, voordat we ons realiseren dat het eigenlijk gebeurd is. Dit is niet zoiets als een ontploffing die ineens gebeurt, het is een heel geleidelijk proces dat plaatsvindt.”

(nd)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.