Alternatieve investeringen om in 2021 in de gaten te houden

Er zijn uiteenlopende manieren om uw kapitaal te beleggen. Obligaties, aandelen en beleggingsfondsen zijn de populairste beleggingen. Maar wie op zoek is naar alternatieven, kan misschien overwegen om in één van de volgende zaken te investeren.

Door de lage rentestanden en de wereldwijde gezondheidscrisis is het niet eenvoudig om een lucratieve alternatieve belegging te vinden. Bloomberg Wealth deed een poging en heeft een lijst opgesteld van alternatieve beleggingen die een wisselvallig 2021 kunnen doorstaan.

Vaten whisky

Investeren in (Schotse) whisky is niets nieuws onder de zon. Zo zijn er in het recente verleden op veilingen al flessen verkocht voor 2 miljoen dollar. Wat wel nieuw is, is de toenemende interesse om te investeren in vaten whisky. De redenering die daar schuil achter gaat is dat de kwaliteit van whisky met de jaren toeneemt. In tegenstelling to wijn stop whisky met rijpen eenmaal het in een fles zit. Voorts voegt een vat allerlei aroma’s toe aan de geestrijke drank. Die vaten worden doorgaans opgeslagen in grote magazijnen.

De prijzen voor een vat whisky variëren van 11.000 dollar tot 700.000 dollar, afhankelijk van welke whisky u aankoopt.

Waarom investeren? Wat een investering in vaten whisky voornamelijk interessant maakt is de toenemende interesse uit Azië. Door die toenemende vraag zijn de prijzen van zeldzame whisky’s het afgelopen decennium toegenomen met 564 procent.

Risico’s? Een vat kan beschadigd worden en dus lekken. Door zo’n lekkage verliest u niet enkel een deel van uw investering, maar daalt de kwaliteit van de whisky. In sommige gevallen wordt de inhoud zelfs niet meer gekwalificeerd als whisky. U kunt uw vaten gelukkig wel verzekeren.

Muziekrechten

Investeringen in muziekrechten zijn aan een opmars bezig. Zo heeft Platenbons Universal Music Publising Group onlangs nog de uitgeefrechten gekocht van zowat alle songs die Bob Dylan ooit geschreven heeft, een 600-tal.

De muziekrechten worden doorgaans opgekocht door grote bedrijven, fondsen en miljardairs. Het is als particuliere belegger dan ook niet eenvoudig om in zoiets te beleggen.

Gelukkig bestaat er een alternatieve manier om een deel van de taart te krijgen. Sommige bedrijven die gespecialiseerd zijn in het opkopen van muziekrechten noteren op de beurs. U kunt dus aandelen kopen van dergelijke bedrijven. Eén van die bedrijven is Hipgnosis Songs Fund Ltd. De aandelen worden verhandeld op London Stock Exchange en hebben de afgelopen twaalf maanden een return opgeleverd van 17 procent.

Waarom investeren? Dankzij de streamingdiensten luisteren er meer en meer mensen naar muziek, zowel de klassiekers als de nieuwste hits.

Risico’s? De muziekwereld is een zeer onvoorspelbare wereld. U stapt dus in een zeer volatiele markt.

Insectenboerderijen

De afgelopen jaren zagen we dat er meer en meer bedrijven zich toespitsen op alternatieve voedingsproducten, waaronder voeding op basis van insecten. Dergelijke voedingsproducten worden interessanter als een levensvatbare en noodzakelijke voedingsbron, omdat overbevolking en klimaatverandering de wereldwijde voedselproductie onder druk zetten.

Insecten kunnen op veel minder land en voor veel minder geld worden gekweekt dan vee, wat de ontbossing van Brazilië en Afrika kan tegengaan. Voorts zijn ze een goed alternatief voor onder meer koeien die veel methaan uitstoten.

Investeerders en ondernemers zijn bereid om veel geld te investeren in het kweken van eiwitrijke insecten. Astanor Ventures, een onderneming gevestigd in Brussel, haalde vorig jaar 325 miljoen dollar op om te investeren in duurzame starters in de agrovoedingssector. Een van de bedrijven in de portefeuille, Ynsect, houdt zich in Frankrijk bezig met het kweken van meelwormkevers. De kevers worden onder meer gebruikt voor de productie van huisdiervoer, kunstmest en vismeel. Onder meer Robert Downey jr. heeft al geld gepompt in dat bedrijf.

Waarom investeren? Een wereldwijde voedselproductiecrisis zou van insecten de komende jaren een cruciale bron van eiwitten kunnen maken.

Risico’s? Niet iedereen is bereid om zijn eetgewoontes om te gooien. Laat staan dat sommigen hun hamburger willen inruilen voor één gemaakt van insecten.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20