Als de wagen van Kim Jong-un gepantserd is, waarom lopen er dan nog 12 bodyguards naast?

Bodyguards zijn vaak een bron van fascinatie, net als de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un dat is. Een video waarin de combinatie van beide vorige week was te zien ter gelegenheid van de inter-Koreaanse top is ondertussen dan ook miljoenen keer bekeken op sociale media. Vraag is wat het nut van 12 lijfwachten kan zijn in de onmiddellijke nabijheid van een gepantserde (lees: kogelvrije) Mercedes? 

Het antwoord op de vraag is eenvoudig: imago. De Mercedes waarin de Noord-Koreaanse despoot werd vervoerd wordt trouwens niet langer als een wagen beschouwd, maar als een gepantserd voertuig, zeggen specialisten. Persoonlijke veiligheid van (wereld-)leiders heeft dus vaak meer met imago en status te maken dan met potentieel gevaarlijke situaties. Exponent daarvan was de voormalige Amerikaanse minister van Milieu Scott Pruitt, die op stap ging met dertig (30!) lijfwachten. Omdat zijn leven al meermaals bedreigd was, zei hij. Al hadden velen daar hun twijfels over.

De Franse president Macron gaf vorig jaar een les in hoe het ook anders kan. Tijdens hun bezoek aan Washington werd het presidentieel koppel begeleid door een reeks bodyguards, waarvan er een (links) op sociale media ondertussen de bijnaam Franse ‘Ricky Martin’ kreeg. Ook de vrouw rechts op de foto behoort tot het beveiligingsteam van het koppel Macron.


© Getty Images

Vele vips kiezen hun lijfwachten vandaag gewoon op basis van hun uiterlijk, zeggen experts. Mocht het dan toch tot een globale détente komen met Noord-Korea dan kunnen de Macrons ‘Rocket Man’ alvast een eerste les aanreiken: laat je armoedig uitgedoste joggers thuis en ruil ze in voor een meer joviaal kaliber van lijfwachten, naar het beeld van le couple Macron en hun gevaarlijk knappe stoet.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20