“Geen fysieke knoppen meer”: Alles wat we al denken te weten over de iPhone 15

Met nog enkele maanden te gaan voor zijn lancering heeft de iPhone 15 al veel van zijn geheimen prijsgegeven via verschillende lekken. Dit is alles wat we denken te weten over de volgende smartphone van Apple.

Nieuwe modellen

Ook dit jaar biedt Apple ons 4 modellen van de nieuwe iPhone aan, maar de namen zouden wel eens kunnen veranderen in vergelijking met die van de vorige editie iPhones.

 • We zouden een scheiding tussen twee segmenten kunnen zien: de standaard en ultra high-end-modellen. Met als vertegenwoordigers van het eerste segment de iPhone 15 en 15 Plus, en van het laatstgenoemde de iPhone 15 Pro en 15 Pro Max, tenzij deze laatste onder een nieuwe naam op de markt komt.
 • Het gerucht doet namelijk de ronde dat Apple met een nieuwe naam komt voor zijn topmodel. Deze laatste zou dezelfde naam kunnen erven als het nieuwe smart watch-model, de Apple Watch Ultra, en dus de iPhone 15 Ultra gaan heten.

Daarmee zou het bedrijf uit het Californische plaatsje Cupertino ervoor zorgen dat de kloof tussen de standaard, premium en ultra premium-modellen groter wordt. Een strategie die vorig jaar al werd ingezet, aangezien de iPhone 14 Pro Max profiteerde van betere technologie om te fotograferen. Zo was de 12-megapixel ultragroothoeklens van de basismodellen in het pakket inbegrepen, maar beschikten de Pro- en Pro Max-modellen ook over een X3-telelens, evenals een X2 digitale zoom. 

Stijgende prijzen

Deze wens om de kloof te vergroten wordt ook weerspiegeld in de prijs.

 • Het gerucht doet de ronde dat de iPhone 15 Pro en iPhone Ultra de nieuwste en meest krachtige chip (de A17 Bionic) krijgen. Een duurder graveerproces, met als belangrijkste voordeel meer autonomie, en dat zou in de prijs van de apparaten tot uiting komen.

Het is nog niet bekend hoeveel de topmodellen in prijs zouden worden verhoogd. Ook andere wijzigingen en verbeteringen kunnen de prijs verhogen.

Eerste iPhone met USB-C poort?

Apple is van plan te voldoen aan de eisen van de Europese Unie (EU) door zijn Lightning-poort te vervangen door de “universele” poort die door het statenverband is gekozen. Het bedrijf heeft dit bevestigd, maar het zou al dit jaar deze revolutionaire verandering kunnen doorvoeren.

 • Het binnenwerk van de iPhone moet dus worden herzien, zowel bij de standaard- als bij de topmodellen, wat meer werk oplevert voor de ingenieurs.
 • Deze wijziging, die exclusief zou kunnen zijn voor modellen bestemd voor de Europese markt, zou dus kunnen doorwerken in de prijs.
 • Tenzij Apple zich niet veel aantrekt van EU en een smartphone zonder poort levert.

Geen fysieke knoppen meer

Bij het project zouden ook fysieke knoppen ontbreken, opdat een 100 procent waterdicht toestel kan worden verkregen.

 • Topanalist Ming-Chi Kuo denkt dat ten minste één variant van de iPhone 15 geen fysieke knoppen zal hebben.
 • Ze zouden worden vervangen door knoppen die trillen als je ze indrukt.
 • Dit systeem is hetzelfde als de thuisknop van de iPhone 7, iPhone 8, iPhone SE 2020 en iPhone SE 2022

Om bij het ontwerp te blijven: er is ook sprake van dat Apple titanium in de iPhone Ultra zou verwerken om hem duurzamer te maken, wat wéér in de prijs tot uiting zou komen.

Dynamische iPhone 15 en 15 Plus

De inkeping die vorig jaar werd herzien op de iPhone 14 Pro en 14 Pro Max zou zijn debuut maken op de standaardmodellen van dit jaar.

 • Apple lijkt erin geslaagd te zijn het “pil”-ontwerp van die inkeping geaccepteerd te krijgen, dankzij zijn ‘Dynamic Island‘-softwarelaag. Hiervan wordt in dit nieuwe formaat bijzonder goed gebruik gemaakt; daarom zou Apple het over het hele gamma willen uitrollen.

Over de functies van de telefoons is nog niet veel bekend, behalve dat ze zeker verbeterd zullen worden.

 • De iPhone 15 Pro en Ultra zullen profiteren van een nieuwe generatie processor, namelijk de 3nm A17 Bionic, terwijl de modellen 15 en 15 Plus gebruik zullen maken van de versie van vorig jaar, de A16 Bionic.
 • Het fotogedeelte zou ook worden verbeterd, met een cameralens met periscoop speciaal voor de telefotocamera van de topmodellen.

Natuurlijk moeten we wachten tot september om de officiële features van de iPhone 15 te weten te komen. Ondertussen zouden nieuwe lekken en geruchten ons nog moeten bereiken.

(lb)

Meer