Alle ogen weer op Zuckerberg gericht: krijgt Facebook een nieuwe naam?

Wordt het Meta, Horizon of nog iets anders? Het gonst van de speculaties over een nieuwe overkoepelende naam die Facebook-opperhoofd Mark Zuckerberg mogelijk gaat aankondigen op de jaarlijkse Connect-conferentie vanavond.

Het is wellicht een van de belangrijkste weken uit de geschiedenis van Facebook. De socialmediareus ligt al dagenlang onder vuur door de vuile was die klokkenluidster Frances Haugen buiten hangt, via de media en een parlementaire hoorzitting in Londen. Volgens haar laat Facebook wetens en willens problematische inhoud toe op zijn platform uit winstbejag, ondanks interne alarmsignalen die op de verregaande schadelijke effecten op de samenleving wijzen.

Naast dat huizenhoge imagoprobleem bevestigde Facebook-CEO Mark Zuckerberg bij de recentste kwartaalcijfers nog een ander fenomeen: Facebook is het jonge publiek aan het verliezen aan concurrent TikTok. Facebook en Instagram gaan zich de komende jaren daarom vooral richten op de 18- tot 29-jarigen. “Daarom herstructureren we onze teams om de Noordster van jongvolwassenen te zijn, in plaats van te optimaliseren voor het grotere aantal ouderen”, verklaarde Zuck.

Metaverse

Maar wat Zuckerberg vooral lijkt bezig te houden, is zijn toekomstvisie over het internet van de toekomst, het metaverse. Dat is een virtuele wereld waarbij we dankzij augmented reality (AR) en virtual reality (VR) in 3D met elkaar zullen communiceren op afstand.

Die revolutie wordt zo ingrijpend, dat Zuckerberg vandaag op Connect, het jaarlijkse AR/VR-evenement van Facebook, mogelijk een nieuwe naam voor zijn bedrijf gaat aankondigen. Er wordt vooral op twee opties gespeculeerd:

  • Meta: Dat lijkt de makkelijkste afkorting voor het metaverse en Zuckerberg heeft het webadres meta.com in handen. Het adres verwijst nu door naar meta.org, een onderzoeksportaal van Zuckerberg en zijn vrouw.
  • Horizon: Enkele recente VR-toepassingen kregen het merk Horizon mee. Daarom speculeren sommigen erop dat de groepsnaam iets met Horizon zal zijn. “Big things are on the horizon”, zo staat in de aankondiging voor de conferentie.

Nog anderen tippen op de droge afkorting FB. Of houdt Zuckerberg, na de heisa van de voorbije dagen, een naamswijziging nog even achter de hand?

De algemene verwachting is in elk geval dat als hij een nieuwe naam zou lanceren, die alleen op het overkoepelende bedrijf zal slaan, net zoals Google zijn moederholding tot Alphabet omdoopte. De app Facebook zou dus niet van naam veranderen.

Bij een naamswijziging van de groep dreigt hoe dan ook wel verwarring, want het is nog maar twee jaar geleden dat apps als Instagram de bijzin “from Facebook” kregen.

Twee blokken

Facebook kondigde bij de recentste kwartaalcijfers al aan dat het voortaan in twee blokken zal rapporteren. Dat is mogelijk ook een indicatie van hoe Zuckerberg de toekomst van zijn bedrijf ziet, al kan de opsplitsing ook gewoon om boekhoudkundige redenen gemaakt zijn.

  • Het eerste segment heet Family of Apps en zal de vier apps omvatten die iedereen kent: Facebook, Messenger, Instagram en WhatsApp. Deze divisie omvat dus de kroonjuwelen van het huidige socialmedia-imperium.
  • Het tweede blok is Facebook Reality Labs, waar alles wat te maken heeft met augmented reality (AR) en virtual reality (VR) ondergebracht wordt, of het nu gaat om hardware, software of content. Dat tweede segment herbergt dus het metaverse. Facebook gaat zwaar investeren in deze poot, zonder dat daar meteen inkomsten tegenover staan, zo verklaarde Zuckerberg.

Het Connect-evenement wordt live gestreamd. Uiteraard op Facebook.

(NS)

Meer