Alle coronavirussen in de wereld passen in één colablik

Kit Yates, een Britse wiskundige, heeft berekend dat alle coronavirussen ter wereld in een blikje cola van 330 milliliter passen. ‘Het is verbazingwekkend te bedenken dat iets dat voor zoveel problemen zorgt in een klein blikje past’, klink het.

Yates heeft zich voor zijn berekening gebaseerd op het aantal nieuwe coronabesmettingen wereldwijd en de virale belasting. Daarbij kwam hij tot de conclusie dat er ongeveer twee quintiljoen – of twee miljard miljard – SARS-CoV-2 virusdeeltjes in de wereld zijn.

Een blikje cola

Yates beschrijft de stappen in zijn berekeningen en zegt dat hij de diameter van SARS-CoV-2 gebruikt – gemiddeld ongeveer 100 nanometer, of 100 miljardste van een meter – en dan het volume van het virus berekent.

‘Zelfs als rekening wordt gehouden met de spike-eiwitten van het coronavirus en het feit dat de bolvormige deeltjes openingen zullen laten wanneer ze op elkaar worden gestapeld, komen we nog te kort om één colablikje van 330 milliliter (ml) te vullen’, aldus de wiskundige.

Wereldwijd hebben al 2,34 miljoen mensen het leven gelaten ten gevolgen van het coronavirus. Voorts zijn er al 107 miljoen besmettingen geteld. In ons land zijn er volgens de meest recente cijfers 21.512 mensen gestorven aan het virus. Het aantal besmettingen klokt momenteel af op 730.951.

Het aantal nieuwe besmettingen zit wel in dalende lijn. In de eerste week van februari hebben gemiddeld 2.171 mensen per dag positief getest. Dat is 8 procent minder dan de dag ervoor.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20