Alitalia kan lonen van werknemers niet meer betalen: vakbonden eisen ingrijpen regering

De Italiaanse luchtvaartmaatschappij Alitalia zit opnieuw in grote financiële nood. Het bedrijf heeft slechts de helft van de lonen over de maand mei kunnen betalen. De vakbonden reageren verontwaardigd en eisen dat de Italiaanse regering ingrijpt om de inkomens van de 12.000 werknemers van Alitalia te beschermen.

Indien er geen oplossing komt, zullen de vakbonden naar eigen zeggen het signaal geven het werk neer te leggen. Gedreigd wordt met een staking half juni.

Wachten op krediet

‘Alitalia is door al zijn financiële reserves geraakt’, erkende regeringscommissaris Gabriele Fava, die het Italiaanse luchtvaartbedrijf in opdracht van de overheid moet leiden, in het Italiaanse parlement.

‘We moeten wachten op de bevestiging van een krediet van 100 miljoen euro dat door de regering is beloofd. Pas dan zullen we in staat zijn om de rest van de lonen te betalen. Alitalia heeft dringend nood aan bijkomende financiële middelen.’

‘De situatie van Alitalia is dramatisch geworden’, betoogde Fava. ‘Alitalia heeft vorig jaar nog 6,3 miljoen passagiers vervoerd, tegenover 21 miljoen reizigers het jaar voordien. Daardoor zijn de jaarinkomsten van 2,6 miljard euro tot 590 miljoen euro teruggevallen. De compensaties met overheidsgelden voor dat verlies zijn beperkt gebleven tot 272 miljoen euro.’

Door zijn financiële noodsituatie ziet Atilalia zich al een kwartaal gedwongen om de lonen met schijven per halve maand te betalen. De betalingen van de eerste helft van de maand mei zijn zopas doorgekomen, maar over het saldo kunnen volgens Fava momenteel geen garanties worden gegeven.

Opvolger

De vakbonden eisen echter dat de achterstallige salarissen onmiddellijk worden uitbetaald. ‘De werknemers hebben ook de voorbije maanden de dienst verzekerd en hebben ervoor gezorgd dat de onderneming zelfs in bijzonder moeilijke tijden zijn activiteiten heeft kunnen verder zetten.’

De vakbonden eisen ook dat de Italiaanse regering niet langer wacht met de oprichting van het nieuwe luchtvaartbedrijf Italia Trasporto Aereo (Ita), de opvolger van Alitalia. De nieuwe maatschappij, waarin de Italiaanse staat een belangrijke aandeelhouder zou worden, moet een einde maken aan de problemen van de Italiaanse luchtvaartsector. 

Alitalia lukt er al twintig jaar niet meer in winst te maken. Pogingen om een overnemer te vinden, hebben uiteindelijk geen enkel resultaat opgeleverd. Vier jaar geleden werd het bedrijf insolvent verklaard. De Italiaanse staat heeft Alitalia met miljarden euro aan overbruggingskredieten overeind gehouden.

De Italiaanse overheid merkt echter op dat vanuit de Europese Commissie allerlei barrières voor de oprichting van het nieuwe luchtvaartbedrijf worden opgeworpen.

(evb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20