Opvolger Alitalia kan mogelijk eind april voor de eerste keer de lucht in

De nieuwe Italiaanse luchtvaartmaatschappij Italia Trasporti Aereo (ITA), de opvolger van Alitalia, zal van start gaan met een vloot van vijfenveertig vliegtuigen. Het bedrijf zal ongeveer 4.500 werknemers in dienst nemen. Dat heeft de Italiaanse krant La Repubblica gemeld in een reactie op een samenkomst die de nieuwe Italiaanse premier Mario Draghi met zijn ministers van transport, economie, industrie en arbeid over de nieuwe maatschappij had opgezet.

De nieuwe maatschappij zou ook op ruim 1 miljard euro staatssteun mogen rekenen. Dat is minder dan de helft van het budget dat oorspronkelijk voor de lancering van de nieuwe maatschappij naar voren was geschoven.

Financiële nood

‘Mario Draghi heeft op de vergadering met zijn ministers aangedrongen op een snelle oplossing,’ aldus La Repubblica. ‘Maar hij maakte daarbij duidelijk niet tegen elke prijs de opstart van de nieuwe maatschappij te willen doordrukken.’

Onder Giuseppe Conte, de voorganger van Draghi, had de Italiaanse regering 3 miljard euro gereserveerd voor een nieuwe luchtvaartmaatschappij Italia Trasporti Aereo (ITA). Dat nieuwe bedrijf moet de plaats innemen van Alitalia, dat de voorbije decennia onophoudelijk in zware financiële nood verkeerde.

Vier jaar geleden ging Alitalia failliet nadat aandeelhouder Etihad zich uit de Italiaanse maatschappij had teruggetrokken. Etihad, de luchtvaartmaatschappij van Abu Dhabi, had een belang van 49 procent in Alitalia opgebouwd, maar besliste uiteindelijk om geen geld meer in de Italiaanse luchtvaartmaatschappij te injecteren.

‘Etihad besefte immers dat er bij Alitalia nooit meer een ommekeer zou komen.’ Sinds het vertrek van Etihad werd Alitalia als een Italiaans staatsbedrijf geleid.

Europese Commissie

La Repubblica benadrukte dat ITA alle luchtvaartactiviteiten – de vliegtuigen en werknemers – van Alitalia zal overnemen. De nieuwe maatschappij zou echter niet langer verantwoordelijk zijn voor onder meer de grondafhandeling en het onderhoud.

Op die manier zou de Italiaanse regering voor de operatie de noodzakelijke goedkeuring van de Europese Commissie hopen te krijgen. De Europese Commissie koestert immers bijzonder grote argwaan tegenover staatssteun.

De Italiaanse regering zou hopen om de nieuwe maatschappij tegen ten laatste eind april te lanceren. Hierdoor zou het bedrijf bij zijn opstart op de steun van het toeristische zomerseizoen moeten kunnen rekenen.

(NS)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20