Alibaba wil beleggers geruststellen door inkoopprogramma eigen aandelen te verhogen met 50 procent

De Chinese regeldrift weegt op de aandelenkoersen van onder meer tech- en gamebedrijven. Vorige week drukten heel veel beleggers dan ook op de verkoopknop. Chinese bedrijven proberen daarom het vertrouwen van de beleggers te winnen. Alibaba heeft bij de bekendmaking van de kwartaalresultaten bijvoorbeeld aangekondigd dat het meer eigen aandelen gaat inkopen dan eerder aangekondigd.

Waarom is dit belangrijk?

De Chinese regeldrift treft almaar meer sectoren, gaande van de techbedrijven tot ondernemingen die zich toespitsen op privé-onderwijs. Chinese bedrijven kregen het de afgelopen weken dan ook zwaar te verduren op de beurzen. Na de correctie die dat teweeg heeft gebracht, kopen buitenlandse beleggers massaal Chinese aandelen.

De Hongkongse Hang Seng Tech Index heeft vorige week zijn laagste punt in meer dan negen maanden bereikt. Beleggers vluchtten massaal naar de uitgang nadat de Chinese overheid almaar strengere regels oplegde aan allerhande bedrijven. Buitenlandse beleggers vinden, na een de correctie van vorige week, opnieuw hun weg naar de Chinese bedrijven, maar dat neemt niet weg dat sommige ondernemingen zelf acties ondernemen om het vertrouwen van de beleggers terug te winnen. De e-commercegigant Alibaba is daar één van.

Minder Europese verkopen

Tijdens de bekendmaking van de kwartaalresultaten liet het bedrijf weten dat meer eigen aandelen gaat inkopen dan eerder aangegeven. Concreet wordt het inkoopprogramma met 50 procent verhoogd. Alibaba gaat volgend jaar dus voor 15 miljard dollar aan eigen aandelen terugkopen, tegenover een inkoopplan van 10 miljard dollar dat al op tafel lag.

De omzet van Alibaba is in het tweede kwartaal gestegen tot 32 miljard dollar. Dat is een stijging van 34 procent ten opzichte van een jaar geleden. Onder de streep resteerde een nettowinst van 7 miljard dollar. Het bedrijf zei wel dat het verwacht dat Europese klanten minder zullen kopen bij zijn webwinkel AliExpress vanwege nieuwe belastingregels. Zo geldt er sinds 1 juli geen btw-vrijstelling meer voor pakjes die afkomstig zijn van buiten de EU. Voorheen moest je geen btw betalen op pakketten die minder waard waren dan 22 euro, inclusief verzendingskosten.

Recordboete

In mei zei Alibaba dat het voor het eerste kwartaal een verlies van ongeveer 1,2 miljard dollar boekte. Dat was vooral te wijten aan een recordboete van 2,8 miljard dollar die Beijing het bedrijf oplegde nadat het ervan beschuldigd werd zich als een monopolie te gedragen.

Joe Tsai, medeoprichter en uitvoerend vicevoorzitter van Alibaba Group, bagatelliseerde de bezorgdheid toen de boete werd aangekondigd en zei dat Alibaba “blij” was dat het “deze zaak achter zich kon laten.” “Met dit boetebesluit hebben we een goede leidraad gekregen voor een aantal van de specifieke kwesties in het kader van de antimededingingswetgeving,” zei hij toen tegen beleggers tijdens een telefoongesprek.

De Chinese staatsmedia hebben beleggers vorige week aangespoord kalm te blijven bij de dalende koersen. Zo schreef de Chinese staatskrant Securities Times dat “beleggers vertrouwen moeten hebben in de markt.” “Een kortetermijnschok verandert niets aan de aard van de positieve trend op lange termijn”, klonk het.

(lb)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.