In een interview met het Franse weekblad Le Figaro Magazine spreekt voormalig president Nicolas Sarkozy zich uit tegen de aansluiting van Oekraïne bij de Europese Unie en de NAVO. Hij legt ook een opmerkelijke link tussen de oorlog in Oost-Europa en de kernramp van Fukushima.
In het nieuws. Le Figaro Magazine interviewde de Franse ex-president naar aanleiding van de publicatie van zijn 12de boek Le Temps des combats, het tweede deel van zijn mémoires. Volgens Sarkozy is Oekraïne een brug tussen West en Oost en moet dat zo blijven.
Valse beloftes
- “Vragen dat Oekraïne kiest tussen deze twee entiteiten lijkt mij in strijd met de geschiedenis en geografie van deze complexe regio. En het zou naïef zijn te geloven dat de val van Vladimir Poetin daar iets aan zou veranderen.”
- “Er worden valse beloftes gedaan die niet zullen worden nagekomen, net zoals die jarenlang aan Turkije zijn gedaan.”
- Sarkozy keert zich tegen toetreding. “Niet alleen omdat Oekraïne er niet klaar voor is en niet voldoet aan de gestelde criteria. Maar ook omdat het een neutraal land moet blijven.”
- Die neutraliteit kan volgens Sarkozy gegarandeerd worden door een internationale overeenkomst. Een met zeer sterke veiligheidsgaranties, om het land te beschermen tegen elke nieuwe agressie.
- Sarkozy denkt verder dat de herovering van de Donbas en de Krim een illusie zijn. Wel pleit hij voor een onbetwistbaar referendum. D.w.z. georganiseerd onder strikt toezicht van de internationale gemeenschap, om de huidige situatie te bevestigen.
Het risico wanneer een gebrek aan debat regeert
Een opgemerkte parallel. Nog volgens Sarkozy reageert de politiek tegenwoordig alleen nog op impulsen en reflexen in reactie op schokkende beelden die alle diepgaande overpeinzingen uitwissen. Hij legt dan een opmerkelijke link naar wat in het Westen gebeurde na de ramp in Fukushima.
- “We weten nu dat Fukushima geen nucleair ongeval was, maar een ongekende tsunami die een kerncentrale overspoelde en leidde tot 22.000 doden en vermisten door de natuurramp. Er was slechts één dode door radioactieve besmetting.”
- “Daarom heeft Duitsland kernenergie afgezworen, en Frankrijk bijna. Dit is het risico wanneer een gebrek aan debat regeert. Men moet de emoties controleren en achteraf de gemaakte fouten erkennen.” […] “De regel is nu die van mediastandpunten en algemene onverantwoordelijkheid. Dit is geen vooruitgang voor de democratie.”