Albanees heeft laagste koopkracht van heel Europa

Nergens in Europa beschikt de gemiddelde inwoner over een lager inkomen en een kleinere koopkracht dan in Albanië. Dat blijkt uit een rapport van Eurostat, het statistisch bureau van de Europese Unie, over het gemiddelde bruto binnenlandse product per hoofd van de bevolking vorig jaar. Deze moeilijke economische omstandigheden zetten vele Albanezen er dan ook toe aan om in een ander land een nieuwe thuis te zoeken.

Waarom is dit belangrijk?

Het Albanese bruto binnenlands product per hoofd van de bevolking bedroeg vorig jaar slechts 32 procent van het gemiddelde van de Europese Unie. Geen enkel ander Europees land laat een slechtere score optekenen. De onderzoekers wijzen erop dat de situatie in Albanië niet alleen minder gunstig is dan in de Europese Unie, maar ook in zijn buurlanden genieten de inwoners van een grotere welvaart.

Aanhoudend knelpunt: De Albanezen moeten al langer met het probleem van een bescheiden inkomen afrekenen.

  • De kloof met de Europese Unie in het bruto binnenlandse product per hoofd van de bevolking liep volgens Eurostat vorig jaar weliswaar met 1 procentpunt terug tegenover het jaar voordien, maar ook hier scoort Albanië minder goed dan zijn buurlanden.
  • De andere naties in de regio konden de kloof met de Europese Unie in sterkere mate verkleinen. Dit betekent dat zij verder zijn gevo
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Abonneer je nu op Business AM!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.