“Alarmerend laag aanbod computerchips”, Amerika vreest voor fabriekssluitingen

Het aanbod van computerchips staat op een alarmerend laag niveau, waarschuwt het Amerikaans ministerie van Handel. Bedrijven zouden minder dan vijf dagen voorraad hebben, waardoor de kans op fabriekssluitingen oploopt.

Uit een onderzoek bij meer dan 150 bedrijven bleek dat de voorraden van halfgeleiders waren gedaald van gemiddeld 40 dagen in 2019 tot slechts vijf dagen eind 2021.

De verkoop van apparaten is tijdens de pandemie sterk gestegen, waardoor halfgeleiderfabrikanten moeite hebben om aan de vraag te voldoen. De vraag naar halfgeleiders lag vorig jaar 17 procent hoger dan in 2019.

52 miljard dollar

De Amerikanse regering hoopt dat het Congres financiële middelen goedkeurt om de productie van computerchips in de VS te stimuleren.

“Met een torenhoge vraag en een volledige benutting van bestaande productiefaciliteiten is het duidelijk dat de enige oplossing om deze crisis op lange termijn op te lossen de wederopbouw van onze binnenlandse productiecapaciteiten is”, zei de Amerikaanse minister van Handel Gina Raimondo in een verklaring.

“President Biden heeft een bedrag van 52 miljard dollar voorgesteld om onze binnenlandse halfgeleiderindustrie nieuw leven in te blazen, en elke dag dat we op deze financiering wachten is een dag dat we verder achterop raken”, aldus Raimondo.

“Maar als we dit probleem aanpakken, kunnen we goede banen creëren, de Amerikaanse productie heropbouwen en onze toeleveringsketens hier in eigen land versterken voor de komende jaren.”

Samsung

In november kondigde Samsung aan in Texas zijn nieuwe fabriek voor computerchips te zullen bouwen. Dat wordt meteen de grootste in zijn soort ter wereld, ter waarde van 17 miljard dollar.

De Samsung-fabriek zou in de tweede helft van 2024 operationeel zijn. Het is de grootste investering van de Zuid-Koreaanse elektronicagigant ooit in de VS.

Infineon, een van de grootste chipfabrikanten voor de auto-industrie, verwacht dat de globale tekorten aan halfgeleiders volgend jaar voorbij zullen zijn. “Ik ga ervan uit dat we in 2023 de vraag goed kunnen dekken”, zei het hoofd van Infineons automotive divisie, Peter Schiefer, aan Automobilwoche.

Het in Duitsland gevestigde Infineon is plan zijn productiecapaciteiten uit te breiden, onder meer door te investeren in zijn halfgeleiderfabriek van 1,6 miljard euro in Villach, Oostenrijk, die vorig jaar in gebruik werd genomen.

(mah)

Meer