“Welcome to Texas!” Samsung doet grootste investering ooit in VS met chipfabriek van 17 miljard dollar

Samsung bouwt zijn nieuwe fabriek voor computerchips ter waarde van 17 miljard dollar (15 miljard euro) in Texas. Dat te midden van een wereldwijd tekort aan halfgeleiders. Het is de grootste investering die de Zuid-Koreaanse elektronicagigant ooit in de VS heeft gedaan.

De bouw van de fabriek zou in de eerste helft van 2022 starten. Verwacht wordt dat de fabriek in de tweede helft van 2024 operationeel zal zijn en zal naar verwachting 2.000 banen in de technologie-industrie opleveren.

De Republikeinse gouverneur van Texas, Greg Abbott, tweette “Welkom in Texas, Samsung!”, terwijl hij foto’s postte van een evenement om het plan aan te kondigen.

Van 5G tot AI

Het doel van de fabriek is om de productie van geavanceerde halfgeleiders, die worden gebruikt in telefoons en computers, op te voeren. Samsung is, net als een aantal van zijn rivalen, goed op weg de chipfabricage in de VS uit te breiden om de problemen met de toeleveringsketen op te lossen.

“Met een grotere productiecapaciteit kunnen we beter voldoen aan de behoeften van onze klanten en bijdragen aan de stabiliteit van de wereldwijde toeleveringsketen voor halfgeleiders”, aldus Kinam Kim, chief executive van Samsung Electronics Device Solutions, in een persmededeling.

De chips die in de nieuwe fabriek worden gemaakt, zullen worden gebruikt in een reeks technologieën, waaronder mobiele telefonie, 5G, high-performance computing en kunstmatige intelligentie.

De totale verwachte investering van 17 miljard dollar zal de grootste investering zijn die Samsung ooit in de Amerika gedaan heeft. Samsung begon zijn activiteiten in de VS in 1978 en heeft in het hele land meer dan 20.000 mensen in dienst. Met de jongste investering komt de totale investering van Samsung in de VS op meer dan 47 miljard dollar, aldus het bedrijf.

“Belang voor onze nationale veiligheid”

De investering komt niet toevallig in de VS terecht. De Amerikaanse president Joe Biden heeft chipgiganten aangespoord hun productie in het land op te voeren. Afgelopen zomer keurde de Amerikaanse Senaat 52 miljard dollar aan subsidies goed voor de productie van computerchips.

Ambtenaren van het Witte Huis zeiden dat de nieuwe faciliteit zou helpen “onze toeleveringsketens te beschermen, onze productiebasis nieuw leven in te blazen en goede banen te creëren”.

“Het verhogen van de binnenlandse productie van halfgeleiderchips is van cruciaal belang voor onze nationale en economische veiligheid”, zei de Amerikaanse minister van Handel Gina Raimondo.

(jvdh)

Meer