Alarm gaat af op het ISS: rook en geur van brandend plastic opgemerkt

Minder dan een week nadat Russische astronauten barsten ontdekten in het verouderde ruimtestation ISS, ging het rookalarm donderdag af.

Volgens een verslag van persagentschap Associated Press meldden verschillende bemanningsleden van het ISS donderdag donkere rook en een sterke geur van “verbrand plastic” op in het Russische deel van het ruimtestation.

Dat stuk van het ISS heet de Zvezda-module en werd in 2000 als derde module toegevoegd aan het ruimtestation. In de module bevinden zich alle levensondersteunende systemen van de bemanning alsook twee leefruimtes voor astronauten. Het incident gebeurde daar terwijl de batterijen van het station werden opgeladen.

Een week geleden merkten de astronauten op het ISS ook al “oppervlakkige spleten” op in bepaalde plaatsen van de Zarya-module. Dat bevestigde Energia, de hoofdaannemer voor het ruimtevaartprogramma van Rusland.

Oorzaak onbekend

Volgens de Franse astronaut Thomas Pesquet verspreidde de “geur van brandend plastic of elektronische apparatuur” zich door het station, helemaal tot aan de Amerikaanse module. Dit werd bevestigd door het Amerikaanse ruimteagentschap NASA.

Pesquet en de rest van de bemanning activeerden daarop de luchtfilters van het station om de rook en geur weg te werken. Hoeveel rook er is vrijgekomen en wat de oorzaak was, is momenteel nog niet bekend. De astronauten konden enkele uren na het incident zonder problemen gaan slapen.

Het lijkt er op dat de werking van het ISS momenteel niet is aangetast door de mysterieuze brand. De volgende dag maakte de Russische ruimtevaarder Oleg Novitskiy een wandeling op de buitenkant van het ISS om een ethernetkabel te leggen. Ook hij trof aan de buitenkant geen brandschade aan.

Onbewoonbaar tegen 2030

Het verouderde ruimtestation heeft al verschillende incidenten overleefd, waaronder luchtlekken, scheuren en haperende motoren. Rusland gaf in april aan dat het in 2025 het ISS permanent zal verlaten omdat het ruimtestation tegen 2030 niet meer bewoonbaar zou zijn vanwege de structurele vermoeidheid van het vaartuig.

Ondertussen heeft China in april zijn eigen Tiangong-ruimstation gelanceerd, die de levensduur van het ISS zou moeten overtreffen.

Lees ook: Na beschadigen van ISS, hebben de Russen een Chinese satelliet vernield: “De eerste grote botsing in een baan om de aarde in 10 jaar”

(evb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20