Na beschadigen van ISS, hebben de Russen een Chinese satelliet vernield: “De eerste grote botsing in een baan om de aarde in 10 jaar”

Eind juli heeft een Russische laboratoriummodule die aan het ISS moest koppelen, het ruimtestation per ongeluk beschadigd. Een stuk van een Russische raket is in botsing gekomen met een Chinese satelliet. De schade is aanzienlijk.

Op 22 maart onthulde Space Force van de Verenigde Staten dat de Chinese militaire satelliet Yunhai 1-02, die anderhalf jaar eerder was gelanceerd, ernstig was beschadigd. De VS identificeerden 21 brokstukken van het ruimteschip, maar konden niet zeggen wat de oorzaak van het incident was geweest.

Onder de onderzochte mogelijkheden bevonden zich menselijke fouten die leidden tot gebrekkige software en een opzettelijk neerhalen. Dit zijn twee zeer zeldzame gebeurtenissen, maar ze hebben zich in het min of meer recente verleden reeds voorgedaan.

Niet meer gezien sinds 2009

Tenslotte blijkt dat een derde, nog zeldzamere hypothese zou kunnen verklaren wat er met Yunhai 1-02 is gebeurd. Het is naar voren gebracht door Jonathan McDowell, een onderzoeker aan het Harvard-Smithsonian Centrum voor Astrofysica. Bij het doorbladeren van de Space-Track.org catalogus (die gegevens bevat van het 18e Space Control Squadron van de US Space Force), merkte hij een vreemde notitie op over een stuk van een Russische raket die in 1996 was gelanceerd, genaamd 1996-051Q orbital debris (48078). Het wordt beschreven als “in botsing gekomen met een satelliet”.

Bij nadere analyse heeft de heer McDowell vastgesteld dat de satelliet waarmee de brokstukken van de Russische raket in botsing waren gekomen, inderdaad de Yunhai 1-02 was. Hij zei dat dit de “eerste bevestigde grote botsing in een baan om de aarde in tien jaar” was. De vorige botsing vond plaats in 2009, toen een voormalige Amerikaanse communicatiesatelliet een Russische satelliet van hetzelfde type vernietigde. Dit was de eerste grote botsing tussen twee ruimtevaartuigen in een baan om de aarde.

Bovendien heeft de Amerikaanse onderzoeker 37 brokstukken van deze botsing geïdentificeerd, en hij gelooft dat er spoedig meer zullen zijn. Het incident was echter niet fataal voor de Chinese satelliet, zei hij. Het ruimteschip was niet volledig vernietigd.

Ruimtepuin is een reden tot bezorgdheid

Hoewel dit incident niet “volledig catastrofaal” is, vestigt het wel de aandacht op een probleem dat in de toekomst waarschijnlijk zal terugkomen. De toename van ruimtepuin in de ruimte zal onvermijdelijk leiden tot meer grote botsingen.

Het probleem rond ruimtepuin “is echt,” vertelde McDowell aan Gizmodo. “En naarmate het aantal satellieten toeneemt, moeten we nog veel meer van dergelijke gevallen verwachten, evenals een toenemend aantal zeldzamere maar ernstigere brokstukken.”

Volgens schattingen van het Europees Ruimteagentschap bevinden zich momenteel 900.000 objecten tussen 1 en 10 cm en 34.000 objecten groter dan 10 cm in een baan om de aarde. Naarmate er meer botsingen plaatsvinden, zal het aantal alleen maar toenemen. Dit heeft sommige specialisten doen vrezen dat we het Kessler-syndroom tegemoet gaan, een scenario waarin ruimtepuin zich exponentieel vermenigvuldigt … tot het punt waarop de mogelijkheden voor ruimte-exploratie ernstig worden beperkt.

(am)

Lees ook:

Meer