Lancering van Starliner-capsule naar ruimtestation ISS voor onbepaalde tijd uitgesteld

De al enkele keren uitgestelde lancering van de onbemande capsule Starliner van Boeing naar het Internationaal Ruimtestation (ISS) is voor onbepaalde tijd uitgesteld, zo hebben het bedrijf en het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA woensdag bekendgemaakt.

De Starliner is aan een tweede testvlucht toe nadat een eerste was mislukt. Een krachtige Atlas-5 draagraket moet de capsule vanop Cape Canaveral op een traject zetten naar het ISS. Na eerder uitstel had de draagraket van United Launch Alliance zaterdag moeten vertrekken. Maar dat ging niet door vanwege de problemen die de Russische multifunctionele laboratoriummodule Nauka had gekend op weg naar het ISS. De koppeling van die module lukte vrijdag alsnog. Dinsdag kon de Atlas, waarvan de “vader” de Belg Karel Bossart is, opnieuw niet vertrekken. Er was een probleem met de positie van kleppen in de voortstuwing van de Starliner opgedoken. Dat raakte niet opgelost, zodat een start woensdag er ook niet in zat. Uiteindelijk is beslist de lancering voor onbepaalde tijd te verdagen en de draagraket terug te brengen naar het assemblagegebouw voor verdere inspecties en tests.

Het is de uiteindelijke bedoeling van Boeing voor rekening van de NASA bemand transport te verzorgen naar en van het ISS. Concurrent SpaceX doet dit reeds met de Crew Dragon capsule. Voor Boeing is het cruciaal dat een onbemande missie naar de spacemeccano lukt.

Meer
Lees meer...
Markten