Airbus belooft sterkere industriële banden met India

De Europese vliegtuigbouwer Airbus wil zijn industriële aanwezigheid in India versterken. Dat heeft Guillaume Faury, chief executive van het Europese concern, na een ontmoeting met de Indiase premier Narendra Modi gezegd. Faury gaf geen verdere details over de plannen, maar India wint in de wereldwijde luchtvaart snel aan belang. Dit kan Airbus aanzienlijke nieuwe opportuniteiten aanreiken. Eerder had ook Boeing al zijn interesse in de Indiase markt duidelijk gemaakt.

Waarom is dit belangrijk?

Narendra Modi wil de Indiase industrie nieuwe impulsen geven. Bedoeling is dat het land minder afhankelijk wordt van de import van buitenlandse leveranciers. Hierdoor moet de Indiase industrie de eigen productie echter gevoelig opdrijven. De luchtvaart is een van de sectoren die Modi daarbij op het oog heeft.

Snelst groeiende markt van de wereld: Guillaume Faury kondigde aan dat Airbus bereid is om aan de verdere uitbouw van de Indiase luchtvaartindustrie mee te werken. India is in de wereldwijde luchtvaart de snelst groeiende markt.

 • In het kader van zijn programma Atmanirbhar Bharat (Zelfvoorzienend India) legde Modi in oktober van dit jaar in Vadodara, in de Indiase deelstaat Gujarat, de eerste steen voor de bouw van een fabriek die transportvliegtuigen van het type C295 zal moeten fabriceren.
  • Daarmee zal in de Indiase luchtvaartsector voor de eerste keer een privébedrijf voor de productie van een vliegtuig instaan.
  • In India fabriceert momenteel alleen het staatsbedrijf Hindustan Aeronautics vliegtuigen, die meestal voor het Indiase leger zijn bestemd.
 • In de fabriek zullen Airbus en diens Indiase partner Tata Advanced Systems voor de productie van de vliegtuigen, die bestemd zijn voor het Indiase leger, instaan.
  • Bij de bouw van de toestellen zullen in totaal meer dan 125 kleine en middelgrote Indiase ondernemingen worden betrokken.
  • Na de leveringen aan het Indiase leger zou Airbus de toelating krijgen om de vliegtuigen ook aan klanten uit de civiele sector over de hele wereld te exporteren.
 • Bij die gelegenheid had Faury al duidelijk gemaakt dat Airbus de hoop koesterde om een wezenlijke bijdrage te kunnen leveren aan de uitbouw van een sterke Indiase vliegtuigindustrie.
  • Ook nu herhaalde de topman van Airbus dat de Europese vliegtuigbouwer de ontwikkeling van de sector in het Aziatische land verder actief wil ondersteunen.
  • In september van dit jaar had ook een woordvoerder van de Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing duidelijk gemaakt dat India binnen de luchtvaartindustrie steeds meer aan belang wint.

Leveringen aan Air India: Het bezoek van Faury aan India wordt ook in verband gebracht met de toekomstplannen van luchtvaartmaatschappij Air India.

 • De Indiase maatschappij, die door het Indiase industriële concern Tata Group, is overgenomen, wil zijn vloot moderniseren en uitbreiden.
  • Daarbij zou Air India, dat door het Indiase concern Tata Group is overgenomen, mogelijk bij Airbus tweehonderdvijftig vliegtuigen aankopen.
  • Air India zou bovendien ook de nieuwe afnemer kunnen worden van een order van zes toestellen van het vliegtuigtype A350 van Airbus dat oorspronkelijk voor de Russische luchtvaartmaatschappij Aeroflot was voorzien.
  • Daarnaast zou Air India ook bij de Amerikaanse constructeur Boeing meer dan tweehonderd vliegtuigen willen aankopen.

(ns)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20