Economen verwachten dat India binnenkort niet langer de snelst groeiende economie zal zijn

Verwacht wordt dat de Indiase economie met dubbele cijfers zal gegroeid zijn in het tweede kwartaal van dit jaar. Toch denken economen dat die forse economische groei maar van korte duur zal zijn.

Dat blijkt uit een rondvraag van het persagentschap Reuters.

De Reserve Bank of India (RBI) verwacht dat de economie van het land in het tweede kwartaal van dit jaar (oftewel het eerste kwartaal van het fiscale jaar 2022-2023) toegenomen zal zijn met 16,2 procent. Economen verwachten dat de groei lager zal zijn. Zij schuiven een groei van 15,2 procent naar voren. Het bruto binnenlands product (bbp) voor dat kwartaal wordt naar verwachting op 31 augustus gepubliceerd.

Economische groei zal terugvallen

Economen, bevraagd door Reuters, zijn er overigens van overtuigd dat de economische groei in India dit kwartaal fors zal terugvallen. Ze gaan uit van een groei van 6,2 procent. “Ook al blijft India de snelst groeiende (grote) economie, de binnenlandse consumptie zal wellicht niet sterk genoeg zijn om de groei verder aan te jagen, aangezien de werkloosheid hoog blijft en de reële lonen op een diepterecord liggen”, merkt Kunal Kundu, econoom bij Société Générale, op in een reactie tegenover Reuters.

“Door de groei te ondersteunen via investeringen heeft de regering slechts één motor aangezwengeld en heeft ze geen aandacht besteed aan de binnenlandse consumptie. Dat is de reden waarom de groei in India nog steeds onder de trend van vóór de pandemie ligt”, vervolgt hij. De economie is niet snel genoeg gegroeid om plaats te bieden aan de ongeveer 12 miljoen mensen die elk jaar de arbeidsmarkt betreden.

Indiase renteverhogingen

Net zoals tal van andere centrale banken is RBI volop bezig met de rente te verhogen. De centrale bank doet dat om de inflatie in te perken. Die bedroeg 6,71 procent in juli. De toezichthouder streeft naar een inflatie tussen 2 en 6 procent op de middellange termijn.

De economie ondervindt ook inflatiedruk als gevolg van een zwakke roepie. Voor 1 dollar krijg je op dit moment 80 roepie. Begin dit jaar was dat 74,4 roepie. Door de sterke dollar importeert India inflatie. Het is immers duurder om Amerikaanse producten (of producten waarvan de prijzen in dollar zijn uitgedrukt in dollar, zoals olie) in te voeren.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20