Airbnb schaart zich achter globale digitaks van de OESO

Verhuurdersplatform Airbnb heeft zijn steun uitgesproken voor de globale belasting op digitale dienstverlening, zoals die ontwikkeld wordt door de organisatie van welvarende landen OESO. Dat weet persagentschap Reuters.

De OESO is aan het onderhandelen met een honderdtal landen om het globale belastingregime aan te passen aan de nieuwe digitale realiteit. Bemoeilijkt door de Covid-19-pandemie, en de VS die dwarsliggen, zijn er momenteel echter nog geen noemenswaardige resultaten bereikt.

‘Het bijna eeuwenoude systeem dat we vandaag hanteren, is niet ontworpen voor de digitale economie van vandaag. Het zou verbeterd moeten worden’, aldus het bedrijf in een persbericht. ‘Wij zijn van mening dat een wereldwijd belastingstelsel, wil het effectief en efficiënt werken, echt mondiaal moet zijn, consistent over de grenzen heen moet worden toegepast en eenvoudig na te leven.’

Eerlijke bijdrage

De EU ziet zo’n globale ‘digitaks’ als een manier om grote techbedrijven te belasten op de miljarden die ze binnenrijven op Europese digitale bodem. Vandaag dragen die ondernemingen nauwelijks iets bij aan de schatkisten van de landen waar ze miljardenwinsten maken.

De Verenigde Staten ziet zo’n belasting niet zitten, omdat het volgens hen Amerikaanse bedrijven zoals Google, Facebook en Apple viseert.

In juni kondigden de VS aan dat ze zich uit de OESO-gesprekken zouden terugtrekken. Tot op vandaag neemt Washington deel aan de onderhandelingen.

Airbnb volgt met de verklaring van woensdag Google-topman Sundar Pichai. Die zei vorige maand aan Reuters dat de multilaterale aanpak van de OESO om digitale diensten te belasten de juiste was.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20