Airbnb ontslaat een kwart van zijn personeel

De online marktplaats voor slaapaccommodatie Airbnb ontslaat een kwart van haar personeel. 1.900 van de 7.500 werknemers verliezen hun job. Het gaat om een van de grootste ontslagrondes in Silicon Valley, sinds de start van de coronapandemie.

In tegenstelling tot overhypte bedrijven als Uber en WeWork, zat achter Airbnb wel een lucratief zakelijk model. In 2017 en 2018 maakt het bedrijf gewoon winst. Een primeur voor de deeleconomie.

Het bedrijf heeft amper vastgoed in portefeuille, maar de waarde ervan werd voor het uitbreken van de coronacrisis op ruim 30 miljard dollar geschat. Daarmee was het al meer waard dan eender welke gerenommeerde hotelketen in de wereld. De voorbije 10 jaar was het concept uitgegroeid tot een globaal reismerk. Naast kamers en huizen, had het nu ook restaurants, excursies, luxeverblijven en zelfs zakenreizen in de aanbieding.

In een email aan zijn werknemers schrijft CEO Brian Chesky dat het bedrijf door de grootste crisis uit zijn bestaan gaat.  ‘Het is de pijnlijkste tijd in onze levens’. Airbnb zal in 2020 met moeite nog de helft van de 4,8 miljard dollar omzet van vorig jaar halen, aldus de medestichter van het verhuurplatform. Als gevolg daarvan zal het bedrijf een grote herstructurering ondergaan, weg van ooit potentiële groeisectoren als luxeverblijven en traditionele hotels.

In september werd nog de beursgang aangekondigd

In september vorig jaar kwam het bedrijf nog met de melding rond deze tijd naar de beurs te zullen gaan. Maar de boekingen op het platform zijn ondertussen gedecimeerd. Dat is ook aandeelhouders en investeerders niet ontgaan. De pandemie woog zwaar op de uitgaven (annulaties moesten worden terugbetaald). Begin april haalde het bedrijf nog 1 miljard dollar op bij de Amerikaanse investeringsmaatschappijen Silver Lake en Sixth Street Partners. Bedoeling was om met de bijkomende middelen de toekomst van het woningverhuurplatform te verzekeren. Maar Airbnb moest daarvoor wel een rente van 11 procent ophoesten.

‘Aan al wie Airbnb moet verlaten, weet dat het me spijt en dat het niet uw fout is’, aldus nog Chesky in zijn email. Hij beloofde ook dat alle werknemers – zelfs degenen die minder dan een jaar in dienst zijn – de hen beloofde aandelen in het bedrijf zouden krijgen.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.