Airbnb, DoorDash en Wish: Amerikaanse unicorns trekken massaal naar de beurs

Tijdens deze laatste weken van het jaar maakt Wall Street zich op voor een stormloop van unicorns die hun intrede willen maken op de beurs. Onder meer Airbnb en DoorDash plannen straks een beursgang.

Waarover gaat het? Nog voor Kerstmis trekken verschillende unicorns, oftewel bedrijven die meer dan één miljard dollar waard zijn, naar de beurs. Voorbeelden zijn verhuurplatform Airbnb, maaltijdkoerier DoorDash, fintechbedrijf Affirm, gamingplatform Roblox en e-commercebedrijf Wish.

Opvallend? Vaak kiezen deze bedrijven niet voor een traditionele beursgang of IPO (Initial Public Offering), wat een hoop tijd en geld vraagt. De voorbereiding kan alles bij elkaar een jaar in beslag nemen. Om al die rompslomp te vermijden, kiezen bedrijven ervoor om via een directe notering of een blancochequebedrijf naar de beurs te trekken.

Zo’n blancochequebedrijf wordt in het jargon wel eens een beursschelp genoemd. Het is een bedrijf dat op de beurs noteert zonder dat het iets noemenswaardigs doet. Zijn enige doel is om een ander bedrijf over te nemen en dat op die manier op de beurstabellen te plaatsen. 

Het bredere plaatje? Waar er vroeger slechts een handvol beursintroducties per jaar plaatsvonden, zijn die dagen nu voorbij. Heel vaak trekt een unicorn naar Wall Street, en zeker volgend jaar zal dat het geval zijn. ‘Het echte verhaal van 2020 is dat het slechts een voorproefje is voor 2021, in het bijzonder als er een vaccin is en de economie stevig aantrekt’, zegt een bankier, gespecialiseerd in beursgangen, aan de Amerikaanse website Axios.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20