Hoewel het jaar 2023 nog niet ten einde is, wordt het ongetwijfeld het jaar van kunstmatige intelligentie. Je hoeft alleen maar naar de beurs te kijken: de aandelen gerelateerd aan AI zijn sinds het begin van het jaar sterk gestegen. Investeerders kunnen er maar beter van profiteren zolang ze kunnen, want volgens analisten zal dit niet blijven duren.
In het nieuws: Generatieve AI wordt “overschat” en zou in 2024 een “koude douche” kunnen verwachten.
Het analysebureau CCS Insight beweert dat een vertraging op handen is. Het rapport met voorspellingen wijst op drie factoren die dit aantonen:
- De media-aandacht voor AI is al verminderd.
- De stijgende kosten die nodig zijn voor de werking van AI zijn in beweging.
- Dit maakt het steeds moeilijker voor kleine ontwikkelaars om het te gebruiken.
- De oproepen voor regulering worden steeds dringender.
“We zijn fervente voorstanders van AI, we denken dat het een enorme impact zal hebben op de economie, we denken dat het een grote impact zal hebben op de samenleving als geheel, we denken dat het geweldig is voor de productiviteit. Maar de mediahype rond generatieve AI in 2023 is zo enorm geweest dat we denken dat het overdreven is, en er zijn veel obstakels te overwinnen om het op de markt te brengen.”
Ben Wood, Chief Analyst bij CCS Insight
Hoge kosten
De publieke lancering van ChatGPT heeft techreuzen gedwongen om een tandje bij te steken als het gaat om generatieve AI.
- Microsoft, Google, Meta en Amazon waren gedwongen om hun eigen creaties te presenteren of in hun diensten te integreren, en dat in allerijl.
- Dit terwijl deze techreuzen al gebruikmaakten van AI en deze al integreerden, zonder er noodzakelijkerwijs mee te pronken. Maar ChatGPT heeft de spelregels veranderd en de techgiganten moesten zich aanpassen.
- Nu is er een echte race gaande in de sector als het gaat om generatieve AI. En geen van de Big Tech-spelers wil haar positie verliezen.
- Daarom investeren ze miljoenen, zelfs miljarden dollars in de ontwikkeling van deze technologie en wat dat met zich meebrengt.
- AI vereist enorme rekenkracht om complexe wiskundige modellen uit te voeren en te voldoen aan de eisen van gebruikers.
- Om deze rekenkracht te gebruiken, zijn geavanceerde grafische verwerkingseenheden, of GPU’s, nodig.
- Zo heeft fabrikant Nvidia, die 80 procent van de markt in handen heeft, dit jaar zijn inkomsten zien stijgen, net als zijn marktwaarde, aangewakkerd door de interesse in AI.
- Maar ondanks de investeringen heeft het aanbod moeite om aan de vraag te voldoen, wat de prijzen opdrijft.
- Dit dwingt bedrijven die actief zijn in de race om generatieve AI om zelf chips te gaan produceren. Dit is met name het geval bij Microsoft, Meta en OpenAI, althans volgens geruchten.
- Dit is een extreem kostbare gok die alleen maar zwaarder weegt op de astronomische operationele kosten van generatieve AI.
- “Het is heel goed dat deze grote bedrijven het doen [hun eigen chips maken]. Maar voor veel organisaties en veel ontwikkelaars wordt het gewoon te duur”, aldus Wood.
Het jaar van de regulering
De inspanningen van de Europese Unie om AI te reguleren zouden naar verwachting ook de ontwikkeling ervan afremmen, volgens analisten van CCS Insight. Tenminste, op bepaalde manieren.
- Ze voorspellen dat de taak van de EU geen sinecure zal zijn en dat de regelgeving meerdere keren herzien moet worden.
- Met name vanwege de snelheid van de vooruitgang in AI.
- En niet vanwege kritiek van sommigen die vrezen dat dit de innovatie op het oude continent zou kunnen belemmeren, waar de Big Tech zonder angst in de Verenigde Staten kunnen opereren.
- Ook daar rijst de vraag naar regulering, omdat AI al heeft laten zien dat deze voor kwaadwillige doeleinden kan worden gebruikt.
- “De wetgeving zal pas eind 2024 worden afgerond, waardoor de industrie de eerste stappen richting zelfregulering kan zetten”, voorspelde Wood.
- Dit zou de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie in zekere mate vertragen.
(nd/ns)