Waardering van OpenAI zou tot 90 miljard dollar stijgen door mogelijke verkoop van aandelen

OpenAI, het Amerikaanse artificiële intelligentie-bedrijf achter ChatGPT, is in gesprek over een mogelijke verkoop van aandelen. Als het zover komt, dan wordt het bedrijf gewaardeerd op een bedrag tussen 80 en 90 miljard dollar.

Uitgelegd: OpenAI voert gesprekken met aandeelhouders om aandelen te verkopen. Dit doet het bedrijf om een hogere waardering te krijgen. En dat lijkt te lukken: de geschatte waarde tot 90 miljard dollar is een verdriedubbeling in vergelijking met eerder dit jaar.

  • Investeerders kregen te horen dat de start-up streeft naar een winst van 1 miljard dollar dit jaar. OpenAI beloofde nog meer winst voor 2024 en daarna. Dat schrijft The Wall Street Journal.
  • Werknemers zouden hun aandelen mogen verkopen, en het bedrijf zou geen nieuwe aandelen uitgeven.
  • CEO Sam Altman gaf eerder aan dat OpenAI zich niet op de publieke aandelenmarkt zal begeven. Het akkoord om aandelen te verkopen geeft werknemers de kans om er financieel voordeel uit te halen.

Winst voor Microsoft

Uitgezoomd: Techgigant Microsoft heeft 49 procent van de OpenAI-aandelen in handen.

  • Het verkopen van de aandelen zou er ook voor zorgen dat Microsoft zou kunnen verdienen aan de eerdere investering die het deed in OpenAI.
  • Eerder investeerden groepen als Sequoia Capital, Andreessen Horowitz, Thrive en K2 Global meer dan 300 miljoen dollar in het techbedrijf.

OpenAI hoog gewaardeerd

  • Bij een waardering van 80 miljard dollar of meer wordt OpenAI een van de hoogst gewaardeerde start-ups ter wereld, achter SpaceX van Elon Musk en ByteDance, het bedrijf achter TikTok.
  • Het is ChatGPT, de generatieve AI-chatbot, die het bedrijf succes opleverde. Concurrenten Google en Meta zitten de startup op de hielen om hun eigen versies van een AI-programma te lanceren.

(nd)

Meer